Žene za volanom javnog prevoza

Izvor: RTS, 03.Feb.2011, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene za volanom javnog prevoza

Zbog napornog rada i teških uslova u beogradskom saobraćaju, samo 56 žena upravlja vozilima javnog prevoza, dok svakodnevno taksira oko 40 pripadnica lepšeg pola.

Upravljanje vozilima javnog prevoza, nije posao rezervisan samo za muškarce, već se tom delatnošću bave i dame. U Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" trenutno je zaposleno 56 žena vozača, dok na ulicama prestonice taksira oko 40 pripadnica lepšeg pola.

Samo jedna žena u tom preduzeću je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaposlena kao vozač autobusa, dok ostale voze tramvaje. Nijedan trolejbus nije pod njihovom "komandom". Iz GSP-a objašnjavaju, da je vožnja tramvaja kod dama je popularnija, jer za to zaposlenje nije potrebno imati vozačku dozvolu "D" kategorije.

Interesovanje za vožnju gradskog prevoza, pripadnice lepšeg pola pokazivale su i pre pola veka, pa je tako GSP prve žene vozače zaposlio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, navodi Boško Nestorović, penzionisani vozač GSP-a.

"Tada su žene vozile trolejbuse, čak i 'Lejland' autobus, bile su obučene u posebne uniforme. Moram da priznam, bile su precizni i pedantni vozači i odlično su se snalazile na ulicama Beograda", dodao je Nestorović i napomenuo da su gotovo sve imale porodicu i bile udate.

Vozačka "karijera" prvih dama vozača počinjala je kondukterskim poslom, a polaganjem vozačkih ispita "dobijale" su volan u ruke.

"Nekada je u prestonici bilo manje automobila, oko 50.000, pa su se i žene lakše snalazile. Danas je kod dama sve manje interesovanje za profesiju vozača, jer to podrazumeva naporan rad u teškim uslovima i u razvijenom saobraćaju", dodao je Nestorović, koji je u GSP proveo pet decenija.

Kad dama taksira

Osim dama koje voze javni prevoz, Beograđane po gradskim ulicama prevoze i žene zaposlene kao taksi vozači. Načelnik sektora za taksi prevoz Mark Čuturilo kaže da je u Beogradu, od 7.500 vozača taksija, zaposleno 30 do 40 žena.

Dragana Madžić 10 godina radi kao taksi vozač. Interesovanje za taj posao preneo joj je suprug, takođe taksista. Posle toliko godina rada ima stalne mušterije sa kojima je u prijateljskim odnosima.

"Mušterije se pozitivno iznenade kada vide da ih vozi žena, a neretko se dešava da tokom vožnje zapevamo ili razmenimo recepte", dodala je ona i istakla da uživa u svom poslu, jer je dinamičan i nepredvidiv.

Dragana ima dvoje dece zbog kojih ne vozi noću, a retka neprijatna iskustva u njenom dosadašnjem radu uglavnom su se završavala neplaćanjem vožnje.

"Ako primetim da će nastati neprijatna situacija, obično promenim temu, ili ćutim tokom vožnje", rekla je Madžić i dodala bi verovatno promenila posao da joj se dogodilo neko loše iskustvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.