Žene u tehnologiji

Izvor: RTS, 15.Sep.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u tehnologiji

Nekoliko dama osnovalo udruženje kako bi ponudile proizvode i usluge tehnoloških preduzeća čiji su vlasnici ili menadžeri. Udruženje "Žene u tehnologiji" podržava žene prilikom zapošljavanja i razvoju karijere. U IT sektoru u Evropi je zaposleno 30 odsto žena, a u Srbiji taj procenat je veći.

U sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Evropi je zaposleno 30 odsto žena, a u Srbiji je taj procenat veći. Najčešće profesije su veb dizajner i programer. Od hiljadu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << visokoobrazovanih dama u Evropi, samo 29 ima diplomu iz Informaciono-komunikacionih tehnologija, a tek četiri od njih i rade u tom sektoru.

Da bi ponudile proizvode i usluge tehnoloških preduzeća čiji su vlasnici ili menadžeri, nekoliko dama osnovalo je udruženje - "Žene u tehnologiji".

Nina Kovačić radi programe za "Majkrosoft" i smatra da naši profesionalci u toj oblasti već imaju svetsku reputaciju vrednih, talentovanih i odgovornih, ali i da to nije naš jedini adut.

"Ogromna prednost srpskog tržišta je što su naše cene radnog sata niže u odnosu na američke ili engleske, tako da možete da zarađujete ogromnu platu za lokalno tržište, a opet se nekom isplati da vas zaposli, jer je jeftinije nego da zaposli nekog iz Amerike, Nemačke", priča Nina Kovačić.

Cilj udruženja "Žene u tehnologiji" jeste da se žene podrže u samozapošljavanju i razvoju karijere, ali i više od toga.

"Promovišemo znanje, mentorstvo, radionice i uopšte bilo kakve treninge i seminare kako bi naše mlade devojke naučili što više o tehnološkim znanjima, od onih u osnovnim školama do onih koje trenutno rade na takvim mestima", kaže Nataša Kilibarda iz Udruženja.

Konsultatnt Danica Radišić kaže da će takođe omogućiti direktan pristup stranim tržištima za već postojeće firme koje se bave tehnologijom, a vode ih ili su vlasnici žene.

Za sada organizacija "Žene u tehnologiji" ima samo internet portal, ali u planu je i otvaranje kancelarije u Beogradu.

Korišćenjem evropskih i svetskih startap fondova, za koje je malo preduzetnica u Srbiji zna, žene se mogu podstaći da pokrenu sopstvene poslove, u kojima bi mogle da dokažu da su jednako uspešne kao njihove koleginice u Evropi i Severnoj Americi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Women in Tech Serbia: osnovano udruženje žena - IT profesionalaca

Izvor: Economy.rs, 15.Sep.2013

U sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Evropi je zaposleno 30 odsto žena, a u Srbiji je taj procenat veći. Najčešće profesije su veb dizajner i programer. Od hiljadu visokoobrazovanih dama u Evropi, samo 29 ima diplomu iz Informaciono-komunikacionih tehnologija, a tek četiri od njih...

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.