Žene u svetu kriminala (2): Od narkodilera do trovačica

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2017, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u svetu kriminala (2): Od narkodilera do trovačica

Nežniji pol i kriminal od pamtiveka su bili povezani. Uglavnom je to bilo kroz iskorišćavanje žena u kriminalu, prvenstveno prostituciji, prosjačenju, sitnim krađama ili su korišćene kao mamac u prevarama. Jedini način da žene budu "poznate" u podzemlju, nije bio po kriminalnim aktivnostima, već kao žene, ljubavnice ili ćerke mafijaškog vođe. Sa te pozicije mogle su čak naručivati i ubistva.

U Srbiji je situacija gotovo identična sa svetom, osim u činjenici da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << još nije poznato da je neka žena postala mafijaški vođa. Emancipacijom, urbanizacijom, sve više pripadnica nežnijeg pola počelo je da čini ozbiljne zločine.

Ipak, među krvolocima, ubicama, oduvek je bilo žena. Jedna od najužasnijih serijskih ubica u svetu dolazi upravo sa teritorije Srbije. Reč je o Anujki di Pištonja, zvanoj baba Anujka, poznatoj proročici i trovačici. On je živela u Vladimirovcu, na pola puta između Vršca i Beograda. U drugoj polovini 19. i početku 20. veka, pod maskom vradžbina otrovala je arsenikom veliki broj ljudi, čiji broj nikad nije utvrđen. Osuđena je na 15 godina robije, a preminula je 1941. godine u svom rodnom selu u 104. godini.

Međutim, ovakvi slučajevi su bili retki do pre neku deceniju. Moderno društvo, izjednačavanje polova, dovelo je do toga da žene počinju da se osećaju sve sigurnije, a one sa "labilnijim moralom", odnosno sklonošću ka kriminalu, oslobodile su se straha i počele da se bave najraznovrsnijom vrstom zločina. Od pljački, prevara, finansijskog kriminala, trgovine drogom do ubistava u pravom muškom maniru. "Vesti" su istražile ovu temu i predstavljaju neke od najozbiljnijih primera žena ogrezlih u kriminal.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.