Žene u nauci

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u nauci

Ana Miltojević i Marija Genčić docenti Fakulteta zaštite na radu, odnosno Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu dobitnice su nacionalne stipendije za žene u nauci za prošlu i pretprošlu godinu. Svojim karijerama ruše predrasude da je teško biti žena i baviti se naukom. Stipendiju u iznosu od 5.000 evra u partnerstu dodeljuju kompanija Loreal, Unesko I Ministarstvo prosvete.
Obe su mlade, zaljubljene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u hemiju, ali pre svega ambiciozne naučnice. Ana je već dokazala da u etarskom ulju lista meksičke narandže ima sastojaka koji imaju bolja svojstva od aspirina, a Marija želi da unapredi lečenje malarije. 
 
Sama terapija kod takvih slučajeva zasniva se na korišćenju više tipa antimalarika plus nekoliko tipova antibiotika i moja ideja je da sve ukombinujem u jedno, ističe Marija Genčić, docent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. 
Do sada su ipak uspele da dokažu da je izvodljivo baviti se naukom. I pored toga što novca nikad dosta a konkretno u Nišu im nedostaju i laboratorije. Žene u nauci, kakav je i naziv stipendije kažu, ipak, nije slučajan.
Ana Miltojević, docentkinja na Fakultetu zaštite na radu, tvrdi da je ova sredina i dalje veoma patrijarhalna, tako da se od jedne žene, bila ona naučnica ili bilo šta drugo, ipak očekuje da bude i majka, i domaćica, i dobra supruga:
"Dok diplomirate, doktorirate, ipak ste vi svakodnevno u laboratoriji i tek kasnije dođe na red to zasnivanje porodice."
Pored obaveza na fakultetu, obe uživaju u istraživačkom radu, koji tek predstoji.
"Sada deluje da su ovi antranilati magična jedinjenja, jer su ispoljila niz farmakoloških aktivnosti a još nismo otkrili nijedno negativno dejstvo", dodaje Ana.
Marija kaže da je u suštini srećna što može sa istim entuzijazmom da radi kao pre nekih 10-15 godina u Petnici na nekom istraživačkom projektu i sada u laboratoriji kao doktor nauka.
Pored njih ovu stipendiju do sada su dobile još tri Nišlijke, a inače konkurs koji kod nas postoji od 2010. godine otvoren je svake godine do kraja marta.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.