Žene privlače duboki glasovi

Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene privlače duboki glasovi

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazuje da muškarci s dubokim glasom imaju u proseku više dece nego muškarci koji govore povišenim piskavim glasom.

Oni su pratili život grupe lovaca-sakupljača iz naroda Hadza u Tanzaniji. I među ovim muškarcima bilo je onih sa dubljim i onih sa piskutavim glasom. Brojeći njihovu decu, istraživači su utvrdili da ovi prvi muškarci imaju u proseku dvostruko više dece od ostalih.

Da bi ovo istraživanje imalo naučnu vrednost, izabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je grupa muškaraca koji ne koriste nikakva kontraceptivna sredstva, niti bilo kakvu metodu kontrole rađanja. Bilo je potrebno da se isključe svi spoljašnji uticaji na broj potomaka, kako bi se potvrdila ili opovrgla neka ranija istraživanja na ovu temu. I, šta se desilo? Harvardski istraživači navode u stručnom časopisu "Biology Letters" kako su ovakvi rezultati u skladu s ranijim nalazima po kojima žene muževnije glasove smatraju privlačnijima.

Dubok glas je povezan s povišenim nivoom testosterona, napominju istraživači.

Za potrebe studije oni su analizirali snimke glasova 49 muškaraca i 52 žene starosti od 18 do 55 godina.

Dubina glasa muškaraca je bila direktno i proporcionalno povezana s brojem njihove dece, a nije imala nikakvog uticaja na smrtnost potomstva.

Zbog sličnosti načina života naroda Hadza s onim naših davnih predaka, naučnici su uvereni da dobijeni rezultati mogu da ukažu na neke dosad nepoznate detalje u procesu evolucije čoveka. Odgovor na pitanje koji su to tačno detalji još čekamo.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.