Žene manje plaćene od muškaraca

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene manje plaćene od muškaraca

Čak i kada obavljaju isti posao, žene u Srbiji su često manje plaćene od muškaraca. Diskriminacija postoji i prilikom zapošljavanja. Žene se teže zapošljavaju od muškaraca, a lakše ostaju bez posla. U naročito nepovoljnom položaju samohrane majke, rečeno na Okruglom stolu "Radna prava žena u Srbiji".

Žene u Srbiji su često manje plaćene od muškaraca koji obavljaju isti posao, a diskriminacija postoji i prilikom zapošljavanja i odabira kandidata za radno mesto, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaključeno je na Okruglom stolu "Radna prava žena u Srbiji" u Beogradu.

Okrugli sto je održan povodom 1. maja, međunarodnog praznika rada.

"Statistika ukazuje na to da sve više žena radi u najslabije plaćenim privrednim granama i uslužnim delatnostima, uz primetan rast razlike u zaradama između muškaraca i žena", rekla je savetnica u Razvojnom fondu za žene pri UN (UNIFEM) Birna Torarinsdotir.

Prema podacima UNIFEM-a, nedovoljna plaćenost žena je više izražena u prosveti i zdravstvu gde su žene zaposlene u velikom broju.

UNIFEM ukazuje i da su u naročito nepovoljnom položaju samohrane majke. Žene se mnogo češće nego muškarci suočavaju i sa starosnom diskriminacijom. Poslodavci izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju više od 40 godina, pa one ako izgube posao, teško uspevaju da pronađu novo radno mesto.

UNIFEM zbog toga Srbiji sugeriše da omogući što efikasniju primenu zakona i nacionalnih strategija u oblasti prava žena. 

Direktorka Uprave za ravnopravnost polova Natalija Mićunović podsetila je da je Srbija nedavno usvojila Strategija za unapređenje položaja žena, a uskoro će doneti i akcioni plan koji će predvideti konkretne mere u toj oblasti.

"I u vreme krize treba ulagati u ljudske resurse. Zbog toga će i u 2009. godini akcenat biti na edukaciji žena i obuci koja će im omogućiti lakše zapošljavanje", navela je Mićunović.

Pomoćnica vojvođanskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Aneta Beretić istakla je da se žene teže zapošljavaju od muškaraca, a lakše ostaju bez posla.

"Poslodavci često krše odredbe Zakona o radu, tako što prilikom razgovora za posao žene pitaju da li su udate, imaju li decu ili ih planiraju", istakla je Beretić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.