Žene i porodično nasilje u Srbiji: Potrebni novi protokoli

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 17:37

Žene i porodično nasilje u Srbiji: "Potrebni novi protokoli"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da bez odlaganja treba doneti nove Opšte i posebne protokole za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Treba da budu usklađeni sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i predstavljaju obavezujuće standarde rada za sve organe iz sistema zaštite od porodičnog i partnerskog nasilja, naveo je Pašalić u saopštenju.

"Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineo je uspostavljanju bolje međuresorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje policije, organa starateljstva i tužilaštva, a veoma je značajno uvođenje hitnih mera. Donošenjem novih protokola pospešiće se razmena informacija između organa koji učestvuju u zaštiti žrtava porodičnog i partnerskog nasilja", istakao je Pašalić.

Kako je navedeno u saopštenju zaštitnika građana, on je 25. aprila, nakon saznanja iz medija da je muškarac iz leskovačkog sela Jarsenovo uhapšen zbog ubistva vanbračne supruge, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Leskovac i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U postupku, zaštitnik građana je utvrdio da su kontrolisani organi u velikoj meri postupali u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, ali da uprkos proceni visokog rizika od ponavljanja nasilja, žrtva nije pozivana na sastanke Grupe za koordinaciju i saradnju, koja je formirana pri nadležnom tužilaštvu, u cilju sačinjavanje individualnog plana zaštite.

Pašalić u preporukama za otklanjanje nedostataka, a u cilju obezbeđenja delotvornije i efikasnije zaštite žrtava nasilja, traži od ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja i za brigu o porodici i demografiju, da preduzmu sve potrebne mere za obezbeđenje bolje razmene informacija i multisektorske saradnje svih organa iz sistema zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, što uključuje i usklađivanje Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Pašalić traži i od Grupe za koordinaciju i saradnju, za teritoriju Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu, da u svom budućem radu obezbedi da svi članovi raspolažu bitnim informacijama koje postoje u evidencijama sve tri institucije prilikom razmatranja slučaja na sastanku grupe i da omogući prisustvo žrtve na sastanku i, ukoliko je to moguće, njeno učešće u izradi individualnog plana zaštite i podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.