Žene i dalje diskriminisane u parlamentu

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene i dalje diskriminisane u parlamentu

Na izbornim listama stranaka poštovane zakonom propisane kvote o 30 odsto žena

Iako su žene prisutne u parlamentarnom životu Srbije više od dve decenije i dalje slušamo mizogine komentare naših kolega koji sistem obaveznih kvota za žene na izbornim listama prevode rečenicom „ona zauzima moje mesto”. Nažalost, predrasude da su samo muškarci bogom dani za politiku nisu uklonjene samom činjenicom da je u devetom skupštinskom sazivu svako treće mesto pripalo ženi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istakla je Gordana Čomić, poslanica u Skupštini Srbije.

Njeno mišljenje veoma uverljivo potkrepljuju rezultati istraživanja pod nazivom „Žene u parlamentu – samo kvota ili stvarni uticaj”, koje je sprovela koalicija civilnog društva sredstvima USAID-a, kao deo inicijative „Otvorenog parlamenta”. Predstavljajući podatke iz ovog istraživanja, koordinatorka inicijative „Otvoreni parlament” Dubravka Grčić istakla je da žene teže ulaze u poslaničke krugove, manje su zastupljene na položajima šefova poslaničkih grupa, predsednika odbora i članova međunarodnih organizacija, a gotovo su isključene iz pitanja bezbednosti, finansija i ekonomije.

„Svaka peta poslanica koja je učestvovala u ovom istraživanju požalila se da njihove kolege iznose komentare i šale na njihov račun, ali i na činjenicu da ne postoji mehanizam žalbe na takvo ponašanje. Istraživanje je pokazalo da je pet odsto poslanica navelo da su bile neposredno izložene iskustvu nejednakog tretmana u parlamentu, 16 odsto njih je navelo da ne može da oceni da li je doživelo takvo iskustvo, dok su samo tri poslanice navele da su bile diskriminisane više puta”, istakla je Dubravka Grčić.

Analizirajući liste stranaka koje će učestvovati na parlamentarnim izborima 16. marta, istraživači „Otvorenog parlamenta” zaključili su da su poštovane zakonom propisane kvote o 30 odsto žena na izbornim listama, ali su skrenuli pažnju na činjenicu da su umanjene šanse žena da uđu u parlament, jer se njihov broj na listama povećava tek od stotog mesta na listi.

Istraživač Ksenija Rakić naglasila je da je značajan pomak u zastupljenosti žena u parlamentu i njihovoj većoj ulozi u zakonodavnim i kontrolnim funkcijama parlamenta donelo osnivanje Ženske parlamentarne mreže kao neformalne mreže u parlamentu, koju čine sve poslanice iz svih poslaničkih grupa. Ona je dodala da je ovo istraživanje pokazalo da se i poslanici i poslanice slažu da je potrebno dalje povećanje udela žena u parlamentu, kao i da princip kvota treba proširiti na izvršnu vlast u kojoj je trenutno samo 9,3 odsto žena.

K. Đorđević

objavljeno: 08.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.