Žene dobile većinu u švajcarskoj vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene dobile većinu u švajcarskoj vladi

ŽENEVA -

Od danas žene imaju većinu u švajcarskoj vladi, što se desilo bezmalo četiri decenije nakon što je ta zemlja, među poslednjim u Evropi, ženama dala pravo glasa na izborima.

Socijaldemokratski poslanik Simoneta Somaruga, izabrana je za člana vlade u četvrtom krugu glasanja u parlamentu, preneo je AP.

Somaruga je time zagarantovala četiri od ukupno sedam mesta u švajcarskoj vladi.

Švajcarske žene učestvuju u nacionalnim izborima od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1971. nakon što su im muškarci referendumom zagarantovali puna građanska prava.

U švajcarskom kantonu Apencel Iner-Rod, žene nisu mogle da učestvuju na lokalnim izborima sve do 1990. godine.

"Simbolično, ovo je veoma jaka poruka zemlje koja važi za konzervativnu, da ima četiri ili pet žena u vladi od ukupno sedam ministarskih mesta, to bi bilo jedinstveno u svetu", izjavio je Paskal Skjarini, direktor Instituta političkih nauka Univerziteta u Ženevi.

Sa svoje strane, nedeljnik "Hebdo" piše u uvodniku da "je većina žena u vladi bila do skora naučna fantastika" i dodaje da ipak "glavna vlast, vlast visoke federalne administracije čiji su mandati duži od ministarskih, pripada muškarcima - više od 80 odsto, kao i da su muškarci ti koji se nalaze na čelu preduzeća, univerziteta, sindikata.

Žensko pravo glasa danas označava koncept prema kome muškarci i žene imaju jednaka prava na biralištima.

U istorijskom kontekstu taj izraz se odnosi na feministički pokret za žensko pravo glasa koji se pojavio u zapadnoevropskim zemljama u 19, da bi kulminirao u 20. veku. Najpoznatije su bile sufražetkinje.

Danas je žensko pravo glasa prihvaćeno u gotovo svim državama sveta, a izuzetak predstavljaju određene zemlje, gde se ženama ne daje pravo glasa iz verskih razloga.

U Libanu žene imaju delimično pravo glasa. Žena može da glasa jedino ako ima dokaz o završenoj osnovnoj školi, dok za muškarce to ograničenje ne važi.

U Saudijskoj Arabiji žene nemaju pravo glasa, dok im je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima to pravo ograničeno, mada je najavljeno da će biti prošireno do 2010. godine.

Žene nemaju pravo glasa ni u Vatikanu jer se tamo jedino sprovode papske konklave, na kojima učestvuju isključivo kardinali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.