Žene da biraju u svoje ime

Izvor: Blic, 14.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene da biraju u svoje ime

Politika nije samo muški posao, a izgleda da je i u patrijarhalnoj Srbiji to sve manje tako. Za veće učešće žena u politici zalažu se svi predsednički kandidati među kojima je ovaj put i jedna žena (posle Jelisavete Karađorđević, jedina koja se upustila u za sada pre svega mušku trku). Evropski pokret u Srbiji je u saradnji sa Ženskom vladom, napravio brošuru koja upravo žene treba da podseti da ne dozvole da muškarci biraju u njihovo ime.

Za kampanju „Izaberi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika - Izaberi Evropu" koja treba da animira pre svega žene da u što većem broju izađu na predsedničke izbore 20. januara, urađena je brošura u kojoj su odgovori predsedničkih kandidata na pitanje: „Kako vidite položaj žena na političkoj sceni Srbije?"

Šta kažu kandidati

Boris Tadić kaže da bi moralo da bude što više žena, pogotovu u parlamentu i izvršnoj vlasti.

- Zalažem se za poštovanje ženskog principa. Mislim da bi naš politički život bio mnogo kvalitetniji da ima više žena - smatra Tadić.

Velimir Ilić podseća na stav Nove Srbije da ne treba ograničavati učešće žena u organima upravljanja i na funkcijama, a Ištvan Pastor naglašava da bi bilo najprirodnije da na političkoj sceni Srbije ima podjednako žena i muškaraca.

- Mislim da je politička scena Srbije danas dosta daleko od tog prirodnog stanja, ali ubeđen sam da će - ukoliko zaživi ona Srbija koja je u mojoj viziji - i žene zauzeti onaj položaj koji im dolikuje - obećava kandidat mađarske koalicije.

Nema razlike

Marjan Rističević žene „podržava u potpunosti", a Čedomir Jovanović naglašava:

- Neophodno je ponašanje koje daje jednake šanse ženama na vodećim položajima u preduzećima, javnim institucijama i u politici. U ovome prvo država mora da da primer.

Kandidat SPS Milutin Mrkonjić zalaže se da žene imaju mnogo veći uticaj na političkoj sceni Srbije.

- Ušla sam u predsedničku trku da bih dokazala da nema razlike, da ženama nisu potrebne privilegije, jer sposobnima nije potrebna pomoć, već podsticaj - odgovor je kojim Milanka Karić u brošuri Evropskog pokreta podstiče žene na veću izlaznost.

Tomislav Nikolić i Jugoslav Dobričanin jedini nisu dostavili odgovore. Po rečima Nemanje Baćo iz Evropskog pokreta u Srbiji, Nikolić i Dobričanin su prvo obećali odgovore, a zatim bez objašnjenja odbili da ih pošalju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.