Ženama plata manja za 200 evra!

Izvor: Press, 31.Jan.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama plata manja za 200 evra!

Koverte dama u Srbiji tanje su na mesečnom nivou u odnosu na kolege jačeg pola za više od 200 evra. One za isti posao godinama dobijaju manje, iako imaju istu stručnu spremu. Ovo su pokazale najnovije analize Republičkog zavoda za statistiku iz kojih se vidi da je najizraženija razlika kod onih koje imaju visoko obrazovanje, gde žene primaju u proseku za 25.000 dinara manje.
U preseku napravljenom za septembar mesec 2013, pripadnica lepšeg pola sa završenim fakultetom ima prosečnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << platu 88.477 dinara, a muškarac čak 113.863. Slična je situacija i kod visokokvalifikovanih radnika, gde razlika u platama iznosi 23.000 dinara, u korist muškog pola. Tako VKV radnica u proseku ima platu 52.539 dinara, a VKV radnik 75.100 dinara.
Ranka Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, jedina je žena na čelu radničkog udruženja kod nas. Kaže, da kad je izabrana za to mesto, naišla je na nepoverenje kolega.
- Danas u fabrikama i ustanovama širom Srbije na čelu našeg sindikata su trećina dame - tvrdi Savićeva. - Više rada i angažovanosti je ono zbog čega ih je teško privoleti da budu iznad muškaraca.
Ona naglašava da problem nižih zarada pripadnica lepšeg pola postoji decenijama i, nažalost, ne samo u Srbiji već i u zemljama Evropske unije. Trudnoća, kuća i deca su razlozi.
- Problem se može rešiti samo jasnom i preciznom zakonskom regulativom, ali i povezivanjem samih žena - kaže Savićeva. - Solidarnost je ono što ih može povući na vrh.
Istraživanja pokazuju da najniže zarade imaju samohrane majke i udate žene sa decom predškolskog uzrasta, dok najvišu stopu zaposlenja imaju, i najveće plate primaju majke odrasle dece i neudate žene bez potomaka.
Predsednik komisije za rodnu ravnopravnost beogradske opštine Zvezdara, Lejla Ruždić, objašnjava da za godinu dana porodiljskog odsustva žena zaostane za muškarcima priličnu svotu novca.
- Porodiljska i bolovanja radi nege deteta su manje plaćena, pa u konačnom godišnjem saldu dolazimo do velikih razlika - objašnjava Ruždićeva. - Žene su u većini firmi uskraćene i za stručna usavršavanja koja se najčešće zbog dece nude muškarcima.
Ona objašnjava da bi država trebalo da stimuliše žene, a kao primer navodi mogućnost isplaćivanja zarade u iznosu od 100 odsto i za vreme bolovanja.


Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ravnopravnost: Ženama u Srbiji plata manja za 200 evra

Izvor: Kamatica.com, 31.Jan.2014

Koverte dama u Srbiji tanje su na mesečnom nivou u odnosu na kolege jačeg pola za više od 200 evra. One za isti posao godinama dobijaju manje, iako imaju istu stručnu spremu, pišu Novosti..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.