Žena dobila Nobelovu nagradu za fiziku nakon 55 godina

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena dobila Nobelovu nagradu za fiziku nakon 55 godina

Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu pripala je ženi, treći put od kada se dodeljuje ovo priznanje.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je ženi, prvi put u poslednjih 55 godina.

Kanađanka Dona Strikland jedna je od tri žene koja je dobila tu nagradu od kada se dodeljuje - posle Marije Kiri 1903. i Marije Gepert-Majer 1963.

Amerikanac Artur Aškin i Francuz Žerar Muru dele ovogodišnju nagradu sa kanadskom naučnicom.

Njihova otkrića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti laserske fizike doprinela su važnim naučnim dostignućima.

Dr Aškin je razvio optičku pincetu koja se koristi za proučavanje bioloških sistema.

Doktori Muru i Strikland otkrili su nove načine generisanja visokog intenziteta i vrlo kratkih laserskih impulsa koji se, između ostalog, primenjuju u laserskoj operaciji oka.

Ukupna vrednost nagrade je devet miliona švedskih kruna (oko 860.000 evra).

2017. - Rajner Vajs, Kip Torne i Bari Bariš za detekciju gravitacionih talasa.

2016. - Dejvid Taules, Dankan Holdejn i Majkl Kosterlic their work on rare phases of matterza teorijska otkrića tranzicija topoloških faza i topoloških faza materije.

2015. - Takaki Kadžita i Artur Mekdonald su nagrađeni za otrkiće da za otkriće oscilacije neutrina koje pokazuju da neutrini imaju masu.

2014. - Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura za otkriće prve svetleće diode koja emituje plavu svetlost.

2013. - Fransoa Angler i Piter Higs za formulaciju teorije Higs bozonske čestice, teorijsko otkriće mehanizama koji doprinose razumevanju porekla mase subatomskih čestica.

2012. - Serž Aroš i Dejvid Vajnland za rad sa svetlošću i materijom.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žena dobila Nobelovu nagradu za fiziku nakon 55 godina

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018

Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu pripala je ženi, treći put od kada se dodeljuje ovo priznanje...EPAMeđu dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku konačno i žena..Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je ženi, prvi put u poslednjih 55 godina...Kanađanka Dona Strikland jedna je od tri žene...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.