Žena aktivirala eksploziv u autobusu u Rusiji, poginulo šest studenata

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena aktivirala eksploziv u autobusu u Rusiji, poginulo šest studenata

Žena bombaš-samoubica iz Dagestana, ruske republike na nestabilnom Kavkazu, povela je danas sa sobom u smrt šest osoba kada je aktivirala eksploziv u autobusu sa studentima u Volgogradu.

Trideset dvoje ranjenih je u bolnici, a stanje sedmoro je kritično, objavile su vlasti.

Napad je povećao strahovanje za bezbednost Zimskih olimpijskih igara koje u Sočiju počinju kroz 100 dana. Ruski Istražni biro je taj napad kategorisao kao teroristički i saopštio da je žena-bombaš >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedavno prešla u islam.

Napad je izvela Naida Asialova (30), stanovnica Mahačkale, glavnog grada Dagestana, nestabilne kavkaske republika kod Čečenije. Po istražiteljima, studirala je u Moskvi gde je upoznala Dmitrija Sokolova, svog muža, koji ju je uveo u oružani islamistički pokret.

- Sokolov je u Dagestanu i za njim se traga jer je pripadnik oružane

grupe u Mahačkali - saopštio je Istražni biro.

Antiteroristička služba je saopštila da je preduzela mere da bi se "sprečile dalje eksplozije".

Po nalogu ruskog Ministarstva za vanredne situacije, gradski autobuski saobraćaj je obustavljen u Volgogradu, 900 kilometara južno od Moskve, prenosi agencija RIA Novosti.

U Rusiji je od 1999. godine izveden niz krvavih napada, od kojih su nekoliko počinile žene-bombaši, sve angažovanije u islamističkoj pobuni.

Među tim akcijama je dvostruki samoubilački bombaški napad marta 2010. u moskovskom metrou (40 mrtvih) i na moskovskom aerodromu Domodedovo januara 2011. (36 žrtva).

Posle prvog čečenskog rata (1994-1996), pobuna je postepeno postala islamistička i sve se više širi van granica te male republike, te se sredinom prošle decenije pretvorila u aktivan oružani islamistički pokret širom Severnog Kavkaza.

Šef islamista ruskog Kavkaza, Doku Umarov, neprijatelj broj jedan Kremlja, pozvao je jula u video-snimku na napade na Olimpijske Igre u Sočiju koje počinju 7. februara, da bi se "svim sredstvima" sprečilo" održavanje tog međunarodnog događaja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dagestanka izvela samoubilački napad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2013

Bombašica, tridesetogodišnja Naida Asjalova iz Dagestana ubila je danas šest osoba aktivirajući eksploziv na sebi u autobusu punom studenata u Volgogradu, prenose agencije i dodaju da je to podstaklo bojazan u bezbednost, 100 dana pre početka Olimpijskih igara u Sočiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.