Zemunci biraju, za sad nema problema

Izvor: Mondo, 02.Jun.2013, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunci biraju, za sad nema problema

U Zemunu su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta, na kojima više od 160.000 građana tog dela Beograda može da glasa za novi sastav opštinskog parlamenta. Glasanje protiče bez problema.

Pedsednik Opštinske izborne komisije Marinko Šakan je Tanjugu rekao da se izbori u Zemunu odvijaju na uobičajen način, da do sada nikakvih problema nije bilo, niti pritužbi.

Svih 106 biračkih mesta u toj beogradskoj opštini, kako je kazao, otvoreno je u 7 sati, a birački >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odbori su na svim biračkim mestima na vreme počeli sa radom bez ikakvih tehničkih problema.

Šakan je naveo da će prvi podaci o odzivu biti poznati oko 10 časova, a potom u toku dana presek će se praviti oko 14 i 18 sati.

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati, a preliminarni rezultati izbora, kako je rekao, trebalo bi da budu poznati do ponoći, dok se konačni očekuju sutra.

U 20 sati će prestati i izborna tišina, tokom koje je zabranjena izborna propaganda, a koja je počela 30. maja u ponoć.

Šakan ne očekuje izborne nepravilnosti do kraja izbornog procesa.

"Ako bi poštovali staru narodnu izreku da se po jutru dan poznaje, ostatak dana bi trebalo da prođe dobro i bez nepravilnosti", naveo je on.

Više od 160.000 stanovnika Zemuna glasa na 106 biračkih mesta za novi sastav opštinskog parlamenta.

Zemunci će moći da se izjasne za jednu od 14 izbornih lista.

Novi lokalni parlament bi trebalo da bude konstituisan u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a rok za njihovo objavljivanje u "Službenom listu grada Beograda" je 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, predviđeno je rokovnikom za obavljanje izbornih radnji.

Zemun bi trebalo da dobije novi parlament, ukoliko izbori ne budu ponovljeni, do 17. juna.

Prva lista na glasačkom listiću biće lista Srpska napredna stranka - Aleksandar Vučić, zatim sledi lista koalicije Demokratska stranka Srbije - grupa građana Dveri, kao i lista "Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS-SDPS-Pokret veterana", piše na opštinskom sajtu.

Među učesnicima izborne trke u Zemunu biće i liste Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Grupe građana Zemunski pokret - Pokret radnika i seljaka - prof. Miša Krstić, lista Građanska alternativa - Goran Mandić, kao i lista Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović.

Takođe, među ponudama na izbornom listiću biće i lista pod rednim brojem devet - "Moj Zemun grad - Milan Nadoveza Naja", zatim lista "Zemun naš grad - Građanski pokret Zemun - URS - SPO", kao i lista "Grupa građana za Zemun - Pokret za razvoj Batajnice".

Građani će moći da se opredele i između liste "Socijaldemokratski savez - prof. dr Danica Grujičić", liste "SNP 1389 - srpski Zemun - Miša Vacić", kao i liste grupe gradana "Zemunska priča - naša stvar - treća Srbija".

Eventualni ponovni izbori, ukoliko budu utvrđene nepravilnosti na biračkim mestima, biće održani 9. juna, odnosno u roku od sedam dana od dana utvrđivanja nepravilnosti na biračkom mestu.

Budućim odbornicima zemunske opštine mandati treba da budu dodeljeni u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

Lokalni parlament u Zemunu ima 57 odbornika.

Na prošlim izborima 7. juna 2009. godine, SNS je osvojila 23, koalicija "Za evropski Zemun" 19 mandata, SRS šest, koalicije SPS-PUPS-JS i DS S-NS-NP po četiri odbornička mesta, a Lista za toleranciju Rasima Ljajića jednog odbornika.

Posle tih izbora vlast u toj opštini formirali su odbornici SNS, SPS-PUPS-JS i DS S.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić raspisao je izbore u Zemunu 17. aprila.

Krajem godine redovni izbori trebalo bi da budu održani i u opštini Voždovac.

(MONDO/agencije, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zemunci biraju, odziv do 10 - 5,5 odsto

Izvor: Mondo, 02.Jun.2013

U Zemunu su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta, na kojima više od 160.000 građana tog dela Beograda može da glasa za novi sastav opštinskog parlamenta. Odziv do 10 sati bio je 5,5 odsto...Pedsednik Opštinske izborne komisije Marinko Šakan je Tanjugu rekao da se izbori u Zemunu odvijaju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.