Zemlje Komonvelta žele samostalnost; Južna Afrika kralju Čarlsu: Vrati dijamant

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 23:16

Zemlje Komonvelta žele samostalnost; Južna Afrika kralju Čarlsu: Vrati dijamant

Aktivisti traže od britanskog kralja Čarlsa III da Južnoj Africi vrati najveći poznati dijamant na svetu.

Dijamanat se nalazi na žezlu koje će Čarls držati tokom predstojećeg krunisanja.

Oni su poručili da dijamant, poznat kao ''Velika zvezda Afrike'' i koji je isečen iz najvećeg sirovog dijamanta Kulinan I, treba da bude vraćen u zemlju odakle je i odnesen 1905. godine.

Dragulj ima masu od 530 karata, odnosno 100 grama, i tadašnjem Kralju Edvardu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << VII ga je poklonio Luj Bota tadašnji premijer kolonijalne vlade u Transvali.

U skladu sa globalnim narativom, kako prenosi Tajms, o vraćanju umetničkih dela i artefakata koje je Britanija kroz istoriju iznosila iz zemalja širom sveta, kao što je bronza iz Benina u Nigeriju i mermer iz Grčke, neki istoričari i antikolonijalni aktivisti pozivaju da dijamant bude vraćen u Južnu Afriku.

''Dijamant treba da dođe u Južnu Afriku. To treba da bude znak našeg ponosa, našeg nasleđa i naše kulture'', rekao je johanesburški advokat i aktivista Motusi Kamanga, koji je pokrenuo onlajn peticiju koja zahteva povratak dijamanta, a koju je do sada potpisalo 8.000 ljudi.

Pre prošlogodišnje državne posete predsednika Južne Afrike Sirila Ramafoze Londonu, aktivisti su prethodno tražili od kraljice da ne nosi manji dijamant, dok je sindikalista Zvelinzima Vavi, čiji je otac radio u rudnicima za vreme aparthejda, rekao da bi, ako bi dijamant nosili kraljica ili budući kralj, to ''bilo kao pljuvanje u lice Južnoafrikancima''.

Tajms navodi i da je krunisanje ubrzalo planove jamajčanske vlade za referendum o tome da li da zadrži kralja na čelu države, rekla je ministarka za pravna i ustavna pitanja Jamajke Marlen Malahu Forte.

Ona je navela da je toj karipskoj zemlji Čarls ''stran koliko on to može biti'', i da je ''došlo vreme da se britanski monarh ukloni iz ustava ostrva''.

Ona smatra da će se to dogoditi već sledeće godine. Prema anketi, građani u šest od 15 zemalja Komonvelta koje priznaju kralja kao šefa države glasali bi da postanu republike.

Kanada, Australija, Bahami, Jamajka, Solomonska Ostrva i Antigva i Barbuda bi glasali za postajanje republika ako bi referendum bio održan sutra, pokazalo je istraživanje lorda Eškrofta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.