Zemlja ušla u novu geološku epohu - Antropocenu

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja ušla u novu geološku epohu - Antropocenu

Međunarodni naučni panel saopštio je da gotovo nema sumnje da je planeta Zemlja zbog ljudske aktivnosti ušla u novu geološku epohu koja je shodno tome nazvana Antropocena.

Komitet naučnika svoje tvrdnje argumentuje tezom da će posljedice ljudskih aktivnosti ostati zabilježene u sedimentima i stijenama milionima godina, kao i da je ekspanzija čovječanstva dovela do velikih promjena u ekosistemu koje je potrebno klasifikovati.

Među tim promjenama nalaze se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hiljade tona plastike koja se baci svake godine, bum u upotrebi betona i građevine uopšte, velike količine fosfora i azota koje se ispuštaju u zemlju, kao i sve veća koncentracija ugljendioksida u atmosferi.

Brzina kojom trenutno na planeti izumiru biljne i životinjske vrste takođe će ostati zabilježena u obliku fosila. Mnogi naučnici zbog činjenice da vrste nestaju čak 100 puta brže nego što bi nestajale da nema ljudi, smatraju da je priroda u periodu šestog velikog izumiranja.

Jedna od najvećih promjena koje je planeta doživjela, predstavljaju posljedice nuklearnih aktivnosti, odnosno nuklearnih proba čiji će tragovi biti vidljivi hiljadama milenijuma.

Osim u samoj zemlji, dokazi o nuklearnim aktivnostima čovječanstva i sagorjevanju fosilnih goriva ostaće zabilježeni i u ledu.

Naučnici su uglavnom saglasni da je planeta ušla u novu geološku epohu, a ostalo je još samo da se odredi kada je tačno Antropocena počela, premda se većina slaže da se to dogodilo sredinom prošlog vijeka kada su proizvodnja plastike i betona, kao i "nuklearna trka" postajale sve brže.

(NN/Newsweek.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.