Zemlja u svakom trenutku ima najmanje dva meseca

Izvor: Blic, 22.Dec.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja u svakom trenutku ima najmanje dva meseca

Naučnici su došli do zapanjujućeg zaključka: osim Meseca, Zemlja ima najmanje još jedan satelit koji orbitira oko naše planete u svako vreme! Zemljina gravitacija privremeno hvata ove "tajne mesece", za koje naučnici kažu da napuštaju orbitu tiho i bez prethodnih znakova, ali da smo bar jednom uhvatili jedan.

Mikael Granvik je sa svojim timom sa Univerziteta Havaji 2006. godine prvi otkrio misteriozno telo koje kruži oko naše planete.

Objekat RH120 sićušni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << asteroid širine svega nekoliko metara, kojeg je uhvatila Zemljina gravitacija, kružio je oko naše planete kao drugi mesec od septembra 2006. do juna 2007, kada je napustio orbitu.

RH120 je prvi pouzdani, dokumentovani primer "privremenog meseca". Od tada su naučnici proučavali kako ovaj gravitacioni sistem "Zemlja-Mesec” hvata tela u svoju orbitu i još utiče na njihovu učestalost i vreme orbitiranja.

Astronomi su otkrili da se ovi "privremeni meseci” pojavljuju veoma često.

"U svako vreme trebalo bi da najmanje jedan od prirodnih Zemljinih satelita, metar prečnika, orbitira oko naše planete”, naveli su naučnici.

Kako je izračunato, takvi objekti obično ostanu oko 10 meseci i naprave tri kruga oko Zemlje.

Drugim rečima, upravo u ovom trenutku, naša planeta verovatno ima tajni mesec koji kruži oko nje.

S obzirom da su ovi objekti svega oko metar-dva u prečniku, pomalo je sporno nazvati ih zvanično "mesecima”, ali je naučni značaj ovog otkrića ogroman.

Da li se Mesec udaljava od Zemlje?

Mesečeva orbita postaje sve veća, za oko 3,8 santimetara godišnje, zbog uticaja gravitacije. Orbita našeg satelita, inače, ima radijus od 384.000 kilometara.

Naučnici smatraju da će za 15 milijardi godina orbita Meseca stabilizovati i biti 1,6. puta veća u odnosu na sadašnju, a da će Zemljin dan biti dug 55 dana, koliko će ujedno trebati i Mesecu da napravi orbitu oko Zemlje.

Povezane vesti: Nove fotografije asteroida Vesta Na Plutonu otkriveni složeni molekuli "Sojuz" sa tročlanom posadom poleteo ka MKS Otkrivene dve planete veličine Zemlje Otkrivena najmanja crna rupa u univerzumu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zemlja u svakom trenutku ima najmanje dva meseca

Izvor: medio.rs, 22.Dec.2011

Naučnici su došli do zapanjujućeg zaključka: osim Meseca, Zemlja ima najmanje još jedan satelit koji orbitira oko naše planete u svako vreme!

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.