Izvor: Blic, 13.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja mu guta kuću

Zemlja mu guta kuću

VALJEVO - Gluvo doba noći je bilo, spavali smo. Odjednom, neka škripa, jeka, k’o sačuvaj me bože. Deca se uplašila, vriska i plač. Kuća je počela da se trese, izleteli smo napolje. Celu noć smo proveli s prednje strane dvorišta, uvijeni u jedno ćebe. Tek ujutro, prođem iza i vidim šta je. Nema štale, šupe, ‘ranila, senika.

Sve je klizište povuklo za sobom - kroz suze priča Vildan Idrizi iz sela Gornja Grabovica, desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kilometra od Valjeva, šireći nemoćno ruke na nesreću koja je snašla njegovu sedmočlanu porodicu.

Sledećih dana, on, njegova supruga Olga, ćerka Drita, sin Saša, snaja Dragana u trećem mesecu trudnoće, i njihova deca Suzana (5) i Marijana (2) proveli su u šatoru koji je Vildan napravio od kolja i cirade, u prednjem delu dvorišta. Iz kuće čije je temelje klizište potkopalo i koja je počela da se kreće u sunovrat, uzeli su samo najneophodnije stvari.

- Tri dana i tri noći, bez struje i vode, proveli smo na temperaturama u minusu, ložeći vatru na ognjištu ispred šatora. Prve komšije, Grabovičani na privremenom radu u Austriji, čije su kuće u mermeru a okućnice zaštićene ogradama od kovanog gvožđa, nisu tu. Ostali meštani su nemo slegali ramenima. Onda su došli opštinski čelnici i doterali kontejner, u kome obično spavaju građevinci, kao privremeni smeštaj - priča Vildan.

U kontejneru nije bilo mesta za sve Idrizijeve. Smestili su decu i unuke, a iz 'Elektrodistribucije' su im odmah priključila struju, dok vodu uzimaju sa seoske česme.

- Baba i ja smo malo u kući, malo u šatoru. Rekli su iz opštine da će doterati još jedan kontejner. Hvala im i na ovome. Najvažnije je da su deca na sigurnom - priča Vildan koga ne drži ga mesto, hoda po imanju, pomera jedno uginulo jagnje, pokazuje razjapljenu zemlju, ali je nemoćan da popravi danak koji je priroda uzela. Kaže da je stoku morao da pusti u livadu, tri konja i oko sto jaganjaca i koza.

- Par jaganjaca je već umrlo od zime, moram sad da ih zakopavam, da ne udari neka bolest. Živimo od njihove prodaje, sira i kajmaka. Sve sam napravio sa ovih deset prstiju, i štalu i ‘ranilo, čardak. Sve je otišlo za jednu noć, a klizište još radi - uzdiše Vildan i kaže da su mu u pomoć prvi stigli prijatelji Milutin i Laza iz Donje Grabovice i šurak Tomislav iz Barajeva. Opštinari su doterali i građu za novu štalu. Vildan ponovo gradi. P. Vujanac

Počeo rat pušača i nepušača Proterivanje nikotina

U niškim javnim preduzećima i ustanovama bukti verbalni rat pušača i nepušača posle pooštravanja kaznene politike o zabrani konzumiranja cigareta na javnim mestima. U preduzeću 'Ineks TN' nedavno je radnica prijavila dvojicu kolega koji nisu gasili cigarete, iako su bile istaknute nalepnice o zabrani pušenja.

- Morala sam da obavestim inspekciju jer sam ja vezana za tu radnu prostoriju, a njihovo radno mesto je u drugom delu firme. Posle mi je bilo krivo što sam ih prijavila, ali pušači moraju da znaju da su pasivni pušači više ugroženi - kaže Nevena Jovanović. Mnogi u niškim preduzećima više ne žele da radni dan provode u kancelarijama u kojima se dim može seći nožem.

Radica Nikolić, načelnik Sanitarne inspekcije u Nišavskom upravnom okrugu, kaže da ima najviše problema u onim kolektivima gde pušači nemaju odvojene prostorije za konzumiranje cigareta. Već je podneto tridesetak prijava protiv onih koji su prekršili zakon. U ovom mesecu inspekcija je podnela tri mandatne kazne i jednu prekršajnu prijavu protiv preduzeća 'Mend' u kojem nije istaknuta nalepnica o zabrani pušenja.

- Najčešće se inspekciji obraćaju direktori osnovnih i srednjih škola. Mnogi od tih direktora su već izdvojili prostorije za pušenje kako zakon nalaže. U suprotnom bi profesori morali da puše u školskim dvorištima, što ne bi delovalo kao pozitivan podsticaj na decu, koja treba da se klone nikotina. Podneli smo dve prijave jer smo zatekli radnike kako sa cigaretama u ustima pripremaju hranu - napominje Nikolić.

Ljiljana Zlatanović, direktor Gimnazije 'Bora Stanković' u Nišu, ističe da je zaposlenima koji puše u ovoj obrazovnoj ustanovi obezbeđen prostor za to.

- Naš kolektivu je sastavljen od tri četvrtine žena i one su najveći konzumenti cigareta. Zakon je već delovao pozitivno jer primećujem da ima i onih koji žele da prestanu sa tim porokom - kaže Zlatanovićeva. M. Smiljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.