Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Avg.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman odbacuje optužbe o ksenofobiji Čeha

Predsednik Češke Miloš Zeman odbacio je danas optužbe iz zemlje i inostranstva​ da su Česi ksenofobni, zbog panike od muslimanskih izbeglica.

Na konferenciji za novinare u Pragu Zeman je kazao da češki narod nije ksenofoban, a hiljade potpisnika apela da se društvo trgne i ustane protiv islamofobije predsednik je pozvao da uzmu ​makar po jednog izbeglicu u svoju kuću.

Više hiljada potpisnika apela na inicijativu nekoliko stotina vodećih čeških naučnika i univerzitetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << profesora da se češko društvo trgne iz ksenofobije i islamofobije i prestane da o izbeglicama govori i piše kao o zverima štetočinama koje dolaze da pobiju Čehe, Zeman je optužio da produbljuju otuđenost čeških elita od društva.

"Češki narod nije ksenofoban. To pokazuje i činjenica da u Češkoj živi nekoliko stotina hiljada stranaca, oko pet odsto populacije Češke koji su se asimilirali.

U Češkoj ne postoji nikakva jaka ekstremistička stranka, kao što je Jobik u Madjarskoj ili Nacionalni front u Francuskoj", rekao je Zeman. Madjare, ​Francuze ali i Britance, koji po njegovim rečima takve stranke imaju, Zeman je optužio da su ksenofobniji od Čeha.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Češki predsednik ocenjuje da su Francuzi i Britanci ksenofobični, a da Česi nisu

Izvor: Blic, 31.Avg.2015

Češki narod nije ksenofobičan, poručio je danas predsednik Češke Miloš Zeman ocenivši da su i Francuzi i Britanci ksenofobičniji od Čeha..."Imam za to dva argumenta. Kod nas bez problema i sukoba živi oko pola miliona stranaca i svi su uspeli da se prilagode. Drugi razlog je što bi, kad bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.