Željko Milovanović – srpski rekorder u bežanju iz zatvora! (VIDEO)

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željko Milovanović – srpski rekorder u bežanju iz zatvora! (VIDEO)

Vest da je Željko Milovanović, zajedno sa Sretkom Kalinićem jutros pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, za ljude koji prate njegov "lik i delo" kažu da to nije nikakva novost. Milovanović, u policijskim i kriminogenim krugovima poznat kao Gavra ili "Crveni Vetar", ostaće upamćen u analima ex-yu pravosuđa kao čovek koji je više puta pokušao da utekne pred rukom zakona i pravde.

Od "Sivog doma" do JSO

Odrastao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je u Beloj Crkvi, i još kao klinac prešao "s' one strane zakona". Očito inspirisan serijom "Sivi dom", osnovao je istoimenu bandu sa čijim je članovima obijao vikendice i preprodavao ukradene stvari. U predvečerje raspada SFRJ raspustio je svoju kriminogenu družinu i otišao u Knin, na obuku kod Kapetana Dragana Vasiljkovića. Potom se pridružio Miloradu Ulemeku-Legiji, koji ga je naučio veštinama preživljavanja u nemogućim uslovima.

Serija pljački, hapšenja i bežanja

Milovanovićev život svodio se na kriminal i bekstvo. Punih 11 godina Županijski sud u Osijeku tereti ga za zversko maltretiranje Hrvata u Baranji. Pobegao je mađarskoj policiji ispred nosa, koja ga je 2001. teretila za krađu automobila.

Kalinić priznao ubistva!

Kalinić i Simović: Ubijali zajedno i voleli istu ženu!? (VIDEO)

Ovo su najspektakularnija bekstva iz zatvora! (VIDEO)

Shvativši da od nečega mora da živi, Milovanović je 2003. opljačkao ekspozituru "Delta banke" na Studentskom trgu u Beogradu. Godinu dana kasnije priredio je spektakularno bekstvo iz Palate pravde. Priveden je na saslušanje, a pošto očito nije bio raspoložen za razgovor s sudijom, zatražio je da ode do toaleta, a onda je majstorski iskočio kroz prozor i pobegao!

Ranjen zbog 300.000 dinara

Surov život kojim je živeo nije mogao da prođe bez fizičkih posledica. Gavra je ranjen tokom pljačke pošte u Beočinu, kada je sa dvojicom kompanjona opljačkao 300.000 dinara. "Pao" je već sutradan, u tuzlanskoj bolnici, gde je primljen zbog rane zadobijene tokom pljačke u Srbiji.

I ovoga puta pribegao je starom, dobro oprobanom receptu; čim je prebačen u ekstradicioni pritvor u Istočnom Sarajevu, pobegao je prilikom sprovođenja na lekarski pregled! Iznova je uhapšen, i iznova je pobegao.

Policijska potera dala je rezultate. Gavra je ubrzo lišen slobode u Doboju, ali nije izručen Srbiji koja ga je tražila jer je imao i državljanstvo BiH.

Majevac i reka Bosna kao utočište

Do ubistva vlasnika zagrebačkog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, najpoznatiji ex-yu begunac živeo je sa porodicom u iznajmljenom stanu u Doboju. Često je odlazio kod majke u selo Majevac kod Doboja.

Kada ga je hrvatska policija optužila da je u oktobru 2008. postavio eksploziv pod Pukanićev automobil, za Gavrom je raspisana međunarodna poternica. On je, kako se sumnja, dovezao skuter sa eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevog džipa "leksus". Kamere okolnih zgrada snimile su da se u kritično vreme osoba sa kacigom na glavi peške udaljavala sa lica mesta. Napravljen je foto-robot, po kom je Gavra bio najsličniji glavnoosumnjičenom.

Poslednjeg dana oktobra 2008. policajci su došli u Majevac, ali im je Gavra opet umakao, skočivši u reku Bosnu!

Hapšenje u centru Beograda

"Pao" je 30. maja 2009. u centru Beograda. Policija ga je locirala tako što je pratila pozive na njegov mobilni broj. Dok se šetao kejom kod Sportskog centra „25. maj“ na Dorćolu, prišli su mu operativci Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, zatraživši na uvid njegova lična dokumenta. U tom trenutku, Gavra je bio naoružan, a od dokumenata je imao samo lažnu ličnu kartu. To, međutim, nije zavaralo policajce koji su mu odmah stavili lisice na ruke. Tada, začudo, nije pružao otpor i nije pokušavao da pobegne.

U njegovom iznajmljenom stanu na Dorćolu pronađeni su oružje i oprema koju koriste profesionalne ubice: dva automata "škorpion", po četiri pištolja i prigušivača, kao i velika količina municije.

Ko mu je pomogao?

Pred hrvatskim pravosuđem Milovanović je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Za isto delo, sudi mu se i u Specijalnom sudu u Beogradu. Ročište je trebalo da bude održano juče, ali je na zahtev odbrane odloženo za 5. mart.

Najpoznatiji ex-yu begunac najavio je da će se tada izjasniti o krivici. U dosadašnjem toku postupka branio se ćutanjem. Pa ipak, njegovu stranu priče u ovom procesu javnost iščekuje s manjim nestrpljenjem nego razrešenje misterije uz čiju pomoć je rano jutros uspeo da razvali rešetke i pokuša da pobegne. Šesti put. Opet neuspešno!

Kako izgleda ćelija iz koje su Milovanović i Sretko Kalinić pokušali da pobegnu pogledajte OVDE!

(S media)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.