Izvor: Megafon.co, 20.Nov.2019, 12:55 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Želite uspešan recept za ajvar?
Recept za ajvar dobili smo od Zorice Dojčinović, pedesetdvogodišnje Nišlijke, koja je svoju ljubav prema spremanju hrane odlučila da pretvori u biznis.
Njena firma “SMAZOKA” se tek probija na tržište, ali je odlučila da bude uporna, jer je to posao koji voli, kaže Zorica za Megafon.
“Pravim sve vrste džemova, sokova, ajvara, ljutenice, slatka. Danas se sve više žena, odnosno ljudi, odlučuje za kupovinu, pre nego da to sami proizvedu. Ne mislim da je to pogrešno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Danas je brz nacin života, a i sve zavisi od toga gde živite i kakve uslove imate za pripremu”, primećuje Zorica.
Jagoda, malina i kupina su sa Vlasine, gde ih Zorica bere, a ostalo voće i povrće za proizvodnju kupuje.
“Potrudicu se da se moji proizvodi izdvoje iz konkurencije. Planiram i da se učlanim u Udruženje za preduzetnice radi bolje edukacije. Svaki početak je težak. Prvo dok sam nabavila osnovna sredstva i obezbedila prostor. Zatim, treba pronaći i kupce koji su zainteresovani za domaće proizvode”, objašnjava Zorica.
Foto – Privatna arhiva
Ove godine prijavila se za Program samozapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje i Gradske opštine Pantelej.
“Odobrili su mi novčana sredstva da bih mogla da započnem proizvodnju. Sa novcem koji sam dobila napravila sam adekvatan prostor za držanje zimnice”, kaže Zoka, čija se firma nalazi u naselju Čalije.
Za sada prodaje manje količine, ali se, kako kaže, nada da će kvalitet njenih proizvoda da nađe svoj put do većeg broja kupaca.
Zokin recept za ajvar
Zorica kaže da ne može da se odluči koji joj je omiljeni proizvod, ali podelila je sa nama svoj recept za ajvar.
Foto – Privatna arhiva
“Ispečenu, oljuštenu, oceđenu i samlevenu papriku sipati u šerpu gde je već ušpinovana tečnost od ulja, vinskog sirćeta i šećera. Pržiti na umerenoj vatri. Posoliti po ukusu. Otprilike dva sata. Sipati u vruće tegle i umotati da se prirodno ohladi.”
U pripremi joj pomaže i suprug, kada treba nešto da se podigne, skloni, promeša, samelje. Veruje u uspeh, jer, između ostalog, ima iza sebe tri decenije iskustva, koliko sprema za svoju porodicu.
Ženama koje nemaju hrabrosti da se upute u privatni biznis, Zorica savetuje da budu uporne i odlučne u nameri da se bave poslom koji vole.
*Ovaj prilog deo je projekta “Putokaz ka uspehu” koji je podržan od strane Gradske opštine Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.