Želimo bolje odnose sa Srbijom

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 17:08

"Želimo bolje odnose sa Srbijom"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da njegova vlada teži da odnose sa Srbijom podigne na viši nivo.

On je istakao da ne postoji zabrinjavajući uticaj zvaničnog Beograda na Crnu Goru.

"Mislim da je obaveza svakog rukovodstva Crne Gore, da sa svim zemljama u regionu, a naročito sa Srbijom zbog robne razmene, budu na najboljem mogućem nivou. To je cilj. Nema nikakvih drugih uticaja", kazao je Abazović u intervjuu za skopsku TV21.

Ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je značajan rezultat postignut potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i istakao da ne postoji zabrinjavajući uticaj Srbije na Crnu Goru. Druge priče, kaže, ispreda bivša vlast.

Crna Gora je, prema njegovim rečima, jedina zemlja u regionu koja nema otvorenih pitanja ni sa kim. Njegova vlada se, dodao je, ne meša ni u čije odnose, ali da je, kako navodi, ponudio premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da se jedna runda dijaloga Beograda i Prištine održi u Crnoj Gori.

"Ako možemo da im logistički pomognemo, mi smo spremni", naveo je Abazović, prenosi portal RTCG. Smatra da situacija na tzv. Kosovu neće eskalirati.

"Ali kad vidimo kakve se stvari dešavaju ne možemo da budemo spokojni. Nije dobro da se vraćamo u politiku devedesetih. Kada vidite neke scene, imate osećaj da je to neki 'deža vu' i mislim da je to loše. Nadam se da će preovladati razum", kazao je Abazović.

Naveo je da je apelovao na Kurtija da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicim i da dijalogom pokušaju da reše stvar.

"On (Kurti) mi je rekao da već imaju kontakt sa Briselom i da će doći do razgovora. Moj utisak je da postoji volja da se prevazidju problemi", rekao je Abazović i dodao da fokus ne sme da se skreće sa evropske budućnosti celog regiona.

Konstatuje, međutim, da je to dvosmeran proces i smatra da, kako kaže, nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU ne treba da se nonšalantno odnosi prema Balkanu.

Smatra da bi Crna Gora trebalo prva da udje u EU i, kako kaže, kao lokomotiva povuče i celi region. Govoreći o formiranju nove crnogorske vlade, Abazović kaže da se "nikada ne zna".

"Sledi konstituisanje parlamenta, pregovori o vladi, nikad se ne zna šta će biti konačno. Najvažnije je sačuvati atmosferu i popraviti standard gradjana", naveo je, izmedju ostalog, Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.