Želim u Dadov da postanem glumac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2018, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želim u Dadov da postanem glumac"

Trema, velika očekivanja, roditeljska briga i po neka suza na licu klinaca ispunili su hol ispred sale u beogradskom Omladinskom pozorištu Dadov gde je danas ekipa Tanjuga prisustvovala delu audicije za Školu glume i govora.

"Sine, biće sve u redu" bila je najčešće izgovarana rečenica danas nešto pre 11 sati kada su klinci i klinceze jedan po jedan izlazili na pozornicu sa pripremljenim monologom , pesmom i imitacijom.

"Ali mama šta ako se zbunim i prestanem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pričam...šta onda" uporno je pitala tinejdžerka mamu koja joj je mirno odgovarala" Ništa lepo počni ponovo i biće sve ok".

Sa popunjenim formularima u rukama dvadesetak klinaca napravilo je red ispred sale u kojoj ih je čekao Predrag Stojmenović predavač u Školi glume i govora u Dadovu.

"Punih osamnaest godina predajem glumu u Dadovu. Dva puta godišnje imamo audiciju za prijem novih članova u našu školu. Učimo školarce glumi, dikciji, scenskom pokretu i pevanju. Imamo tri različite grupe koje su odvojene po uzrastu dece: mlađe osnovce, starije osnovce i srednjoškolce" kazao je Stojmenović .

Dok se klinci sve bliže tiskaju uz roditelje jer se čas izlaska na scenu bliži Stojmenović nam otkriva da nije isti prijemni za sve klince.

"Sa najmlađima samo porazgovaramo, da bi videli njegova očekivanja i to je sve...Srednjoškolci već moraju da pokažu želju i talenat" kazao je Stojmenović.

Dok su prvi klinci govorili stihove Mike Antića, tekstove Krleže i govore slavnih oficira, ispred sale su kandidati osluškivali šta se dešava.

"Ovde sam jer želim da se bavim glumom. Pripremila sam monolog iz predstave "Gospođa ministarka" i pesmu "Plava grobnica". Nadam se da ću jednog dana upisati Fakultet Dramskih umetnosti i postati glumica" kazala nam je uz širok osmeh Branislava Kanić koja ide u u treći razred osnovne škole.

Branislava nam se pohvalila i da već peva u Horu Pozorištanca Puž.

Neposredno pre odlaska na scenu Lora Meršak iz Stare Pazove otkrila nam je da ima malu tremu ali da je već u školki vodila različite programe i da nema strah od scene.

"Idem u Gimnaziju u Staroj Pazovi i želim da budem glumica. Nije mi namera da postanem poznata već da se bavim glumom" kazala je Lora i otišla na scenu.

Vratila se radosna jer veruje da je sve ok...

Sva neizvesnost oko prijemnog u Dadov nestaće 29. januara kada budu objavljeni rezultati.

Za sedam dana neki novi klinci potrudiće se da postanu članovi Dadova baš ako što je to bio slučaj sa bardovima kao što su Miloš Žutić, Jelisaveta Seka Sabljić, Predrag Ejdus, Mirijana Karanović...

Od glumaca mlađe generacije u Dadovu su počeli Miloš Biković, Brankica Sebastijanović, Tamara Dragićević....

Dadov je simbol omladinskog pozorišta od svog osnivanja 1958. godine kada su se u njegovom dvorištu slušale džez ploče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.