Železnička nesreća u Italiji, najmanje sedmoro mrtvih

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnička nesreća u Italiji, najmanje sedmoro mrtvih

Najmanje devet ljudi poginulo je danas, a 30 je povređeno, kada je voz naleteo na odron i iskočio iz šina nedaleko od grada Merano, u regionu Trentino-Alto Adiđe na krajnjem severu Italije.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_292]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Vatrogasna služba najpre je saopštila da u nesreći poginulo 11 ljudi, što je predstavnica te službe Irene Hel demantovala, navodeći kao razlog pometnju koja je nastala nakon tragedije, preneo je AP.

Jedan od dva vagona potpuno je uništen, smrskanih prozora, izvestila je agencija ANSA i dodala da se u trenutku nesreće u vozu nalazilo 40 putnika.

Kako je javila televizijska stanica "Skaj TV", pozivajući se na lokalne zvaničnike, tri osobe se vode kao nestale.

Predstavnik lokalne vatrogasne službe Đuzepe Maraci izjavio je da jje sedam povređenih smešteno u bolnicu i da je njihovo stanje ozbiljno.

"Odron se dogodio baš u trenutku prolaska voza", izjavio je zvaničnik za saobraćaj grada Bolcana Tomas Vidman i dodao da je uzrok odrona napukla cev za navodnjavanje.

Italijanske vlasti su saopštile da istražuju uzrok pucanja cevi s obzirom da su temperature vazduha bile suviše visoke da bi došlo do zamrzavanja vode u cevi.

Voz, koji krenuo iz gradića Males, približavao se destinaciji Meranu, oko 300 kilometara od Venecije, a njegov pad u reku Adiđe sprečilo je drveće.

Na mesto nesreće odmah su upućeni helikopteri, ambulantna i vatrogasna kola.

Regionalni voz, koji je prolazio kroz planinski klanac, udario je prvo u odron, a potom u dva borova drveta koja su sprečila pad voza u reku Adiđe, saopštile su spasilačke ekipe.

Povređeni, od kojih su neki u teškom stanju, prebačeni su u više bolnica, a spasioci i dalje izvlače putnike iz smrskanih vagona.

Mesto nesreće na mapi možete videti ovde.

Vatrogasci su tokom akcije spasavanja koristili dugačke kablove kako bi sprečili da se vagoni dodatno obruše.

Agencija ANSA je javila da je ova železnička linija, koja se nalazi nedaleko od granice sa Austrijom otvorena 2005. godine i da se smatra jednom od najmodernijih u Italiji.

30. juna 2009. godine Italiju je potresla velika nesreća kada je zbog eksplozije vagona koji je prevozio tečni gas u gradu Vijaređo u Toskani poginulo 29 ljudi.

Saučešće Dačića povodom železničke nesreće u Italiji

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru unutrašnjih poslova Italije Robertu Maroniju povodom železničke nesreće koja se danas dogodila na severu Italije.

"U ime Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća povodom pogibije putnika u železničkoj nesreći", naveo je Dačić u telegramu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.