Železnice nenamenski potrošile milione

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice nenamenski potrošile milione

"Železnice Srbije" nenamenski potrošile sumu novca od koje će mnoge zaboleti glava, rekao za RTS direktor Dragoljub Simonović. Samo na gorivo i održavanje automobila potrošeno je mnogo više od 700.000 evra, kaže Simonović.

Direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović rekao je da je napravio presek stanja u svim sektorima i da će od sume novca koja se nenamenski trošila mnoge da "zaboli glava". 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Simonović je rekao da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << subotu napravio presek stanja u železnici i dobio izveštaj grupe koja proučava određene slabe tačke vezane za finansijske transakcije i razne zloupotrebe.

"Praktično došli smo do podataka da smo utvrdili ono što sam ja u najavi već rekao kakvo je stanje vezamo za takve zloupotrebe", kaže Simonović.

Iako je ranije izjavio da se za opravke automobila i gorivo troši oko 700 hiljada evra na godišnjem nivou, Simonović ističe da je ta suma mnogo veća.

"Sada spajamo potrošnju goriva na nekoliko varijanti veštih igrača, imamo jednu karticu gde se limitira gorivo, pa imamo takozvanu neispravnu karticu odete na pumpu pa platite računom, pa imamo sada preko lokomotiva", objasnio je Simonović.

"Sve to kada spojimo, a već sam dobio neke podatke - to je suma novca od koje će da zaboli glava mnoge", kaže Simonović.

Govoreći o tome šta će u tom slučaju uraditi, direktor "Železnica Srbije" kaže da će konsekvence biti u zavisnosti od zvaničnog stanja u svakom sektoru. 

"Ako ima elemenata za krivične prijave, biće krivične prijave. Ukoliko nema, biće disciplinske odgovornosti. U svakom slučaju, neko mora da odgovara za ovakvo stanje", kaže Simonović.

Simonović je potvrdio da će stanje na železnici biti popravljeno zahvaljujući ruskom kreditu od 800 miliona dolara. 

"Ako je Vlada stvarno preduzela niz mera da pomogne našoj železnici koja je u agoniji, onda i ja imam moralno pravo i moralnu odgovornost da preduzmem svoje mere kako bih vladi pomogao da i mi malo uštedimo po tom pitanju", kaže Simonović.

Prema njegovim rečima, jedan od tih segemnata je ruski kredit koji se mora pametno, brzo i efikasno utrošiti.

Simonović objašnjava da je cilj njegove politike, dok bude direktor, da se ni dinar ne odvoji van Koridora 10. "Ukoliko to ne bude tako, onda neću biti direktor", kaže Simonović. 

Veliki deo kredita predviđen je za gradnju pruge Valjevo - Loznica. Međutim, ministar finansija je za RTS izjavio da će novac biti preusmeren na prugu Beograd - Novi Sad. 

"Radi se o 300 miliona dolara i relacija koju bismo sa tim novcem obradili i povećali brzinu bila bi Stara Pazova - Novi Sad. Ukoliko bismo utrošili novac u prve tri deonice na potezu Beograd - Novi Sad, a ostane ovaj deo pruge sa 60 na sat, para bi bila bačena", kaže Simonović.

Simonović je ubeđen da prugu Valjevo - Loznica treba "pomeriti" za neka druga vremena. Međutim, ministar Milutin Mrkonjić je rekao da bi preusmeravanje novca moglo da zaustavi ruski kredit.

Simonović je istakao da Ruse ne interesuje takav vid usmeravanja novca, već ih interesuje da se novac potroši u investiciju. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Simonović: Železnice Srbije nenamenski potrošile ogroman novac

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jan.2013, 12:39

BEOGRAD - Iako je ranije izjavio da se za opravke automobila i gorivo troši oko 700 hiljada evra na godišnjem nivou, Simonović ističe da je ta suma mnogo veća.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.