Zelenović: Ne idem u Strazbur da kukam, već da branim državu

Izvor: N1 televizija, 04.Nov.2018, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelenović: Ne idem u Strazbur da kukam, već da branim državu

Idem u Savet Evrope da "branim državu, politička i ljudska prava", istakao je u intervjuu FoNetu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i najavio da će 6. novembra Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti predočiti dokaze za "politički kriminal koji postoji u Srbiji".

On je uoči puta u Strazbur, "na poziv generalnog sekretara Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Andresa Kiefera", ukazao da je u medijima dva puta "proglašavan izajnikom, jer odlazi da kuka na svoju državu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Ja ne idem da kukam, već da branim državu i da branim ljudska i politička prava i sve što budem rekao dokumentovaću dokazima", naglasio je Zelenović, u okviru serijala Kvaka 23.

Navodeći da "sve to neće reći prvi put", on je novinarki Danici Vučenić rekao da je "netačna ocena da internacionalizuje probleme opozicionih opština pre nego što je pokušao da ih reši pred domaćim insititucijama".

Zelenović podseća da je uputio "sedam pisama predsedniku Vučiću, devet premijerki Brnabić i 10 ministru Aleksandru Antiću" i da je u njima ukazao na probleme koji muče grad Šabac i otežavaju njegovo redovno poslovanje.

Bilo da su u pitanju finansije, infrastrukturni projekti ili povrede prava, precizirao je on i napomenuo da je, zajedno sa gradonačelnicima Paraćina Sašom Paunovićem i Čajetine Milanom Stamatovićem, razgovarao sa ministrom za lokalnu samoupravu Brankom Ružićem, ali bez rezultata.

"Sve ovo što sam prikupio kao dokazni materijal i što nosim u Strazbur, sve sam ja to lepo objasnio i Ružiću, a on je probleme na sastanku pokušao da relativizuje", objasnio je Zelenović.

Prema rečima Zelenovića, ovoj poseti Strazburu letos je prethodio sastanak u Istanbulu Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, kada je Saša Paunović zatražio zaštitu, pre svega za Paraćin, a pozvao i ostale opštine u kojima SNS nije na vlasti da mu se pridruže.

Upitan kakva očekivanja ima od Saveta Evrope, Zelenović je predočio da Komitet lokalnih i regionalnih vlasti "razmatra probleme lokalnih samouprava država članica i ukazuje na kršenje zakona" i naglasio da odlazi na "pravu adresu".

On je predvideo da će Komitet za monitoring otvoriti tu temu, poslati monitoring grupu u Srbiju i ući u formalnu proceduru, koja se na kraju "mora završiti" nekakvim aktom, obavezujućim za državu koja je članica Saveta Evrope.

Na pitanje zašto probleme nije izneo pred Stalnu konferenciju gradova i opština (SKGO) koja okuplja sve lokalne samouprave u Srbiji, on je odgovorio da je to "dobra organizacija, ali da se polako pretvorila u birokratski aparat koji služi državi".

"Imamo dobru komunikaciju sa SKGO, u smislu da obavljamo određene projekte zajedno, ali SKGO neće preduzeti nikakve korake da nam pomogne" ocenio je Zelenović.

Upitan kako je moguće da u većini intervjua ističe da se Šabac razvija, a onda odlazi u Strazbur sa drugačijim stavovima, Zelenović je uzvratio da je "činjenica je da se Šabac razvija, ali da bi mogao da se razvija 10 puta brže, kada bi imao dovoljno novca iz republičkog budžeta".

On smatra da "niko ne zna kako se deli novac lokalnim samoupravama" i navodi da se, uprkos zakonu, "pare dele proizvoljno".

"Čak ni ministar Ružić nije znao da mi objasni kako je grad Šabac sa 420 miliona dinara godišnjeg transfera, spao na 300 miliona", rekao je Zelenović.

"To su primeri koji govore i o kršenju pravila koja su zaštićena Poveljom Saveta Evrope o lokalnim samoupravama, usvojenom i od Srbije", rekao je Zelenović i zaključio da "to mora tamo da iznese".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ekskluzivni feljton: Dokazi o političkom kriminalu koji ubija demokratiju u Srbiji

Izvor: Danas, 04.Nov.2018

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope 6. novembra u Strazburu govoriće o političkom kriminalu koji ubija lokalnu demokratiju u Srbiji. Članak Ekskluzivni feljton: Dokazi o političkom kriminalu koji ubija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.