Zeleno svetlo regiona Samitu nesvrstanih

Izvor: RTS, 24.Avg.2009, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo regiona Samitu nesvrstanih

Crna Gora i BiH potvrdile prisustvo na sastanku posvećenom inicijativi Srbije da u Beogradu 2011. bude održan 50. Samit nesvrstanih. Odgovor Hrvatske uskoro. Organizacija Samita poruka Evropi i svetu da su države bivše Jugoslavije posvećene međusobnoj saradnji, navode u crnogorskom MIP-u.

U Beograd stižu prve potvrde iz zemalja bivše Jugoslavije o učešću na sastanku u Njujorku, na kome će se, 23. septembra, razgovarati o inicijativi Srbije da u Beogradu 2011. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude održan 50. Samit nesvrstanih.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je predložilo da se najviši predstavnici bivših jugoslovenskih republika okupe na marginama 64. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su potvrdile svoje prisustvo na sastanku. U Vladi Srbije još ne otkrivaju ko je u regionu zainteresovan za tu ideju, ali u najkraćem roku očekuju odgovore svih zemalja kojima je inicijativa upućena.

U Vladi još ne žele da iznose detalje o tome kako Srbija zamišlja jubilarni Samit nesvrstanih u Beogradu, ali kolegama iz regiona biće predočeno da je, u duhu dobrih odnosa, to važan događaj.

"Jedna takva manifestacija bi sigurno još jednom poslala poruku o tome da je region spreman na saradnju, da je kompatibilan sa evropskim vrednostima i strandardima koji vladaju unutar Evropske unije. Ne treba zaboraviti da su Jugoslavija i sve njene republike imale velike ekonomske koristi od nesvrstanosti", smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Šef diplomatije Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj prisustvovaće sastanku u Njujorku, posle čega će Predsedništvo BiH odlučiti da li učestvuje u organizaciji Samita. Načelnu saglasnost dala je i Crna Gora.

"Očekujem da će i reakcije ostalih kolega iz regiona biti pozitivne. Podrška Crne Gore inicijativi Srbije motivisana je činjenicom da je SFRJ bila jedan od osnivača i stubova pokreta nesvrstanih i da je i Crna Gora sukcesor tog istorijski i politički značajnog nasleđa. To bi po nama bila dobra poruka Evropi i međunarodnoj zajednici da su sve države nastale na prostoru bivše Jugoslavije posvećene međusobnoj saradnji i zauvek mogu biti okupljene oko dobrih ideja koje doprinose međunarodnom prestižu svake od njih pojedinačno, ili regiona u celini", rekao je ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske inicijativa ministra Vuka Jeremića o sastanku u Njujorku je na stolu.

"Pismo ćemo razmotriti i uskoro doneti odluku o eventualnom sudelovanju na inicijalnom sastanku, ministara spoljnih poslova zemalja naslednica bivše Jugoslavije, čije je održavanje srbijanska strana predložila, na početku 64.-og zasedanja Generalne skupštine UN", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Mario Dragun.

Srbija predlaže da Samit nesvrstanih, povodom pedesetogodišnjice postojanja Pokreta, bude u Beogradu, gde je i prvi samit te organozacije 1961. godine bio održan.

Pošto je Srbija sada, u Nesvrstanima samo posmatrač, kompletan događaj bi bio organizovan u saradnji sa Egiptom, koji će 2011. godine predsedavati Pokretom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čeka se odgovor Makedonije i Slovenije

Izvor: Blic, 24.Avg.2009

Beograd je predložio da se ministri spoljnih poslova zemalja bivše SFRJ krajem septembra okupe u Njujorku kako bi se dogovorili o zajedničkoj organizaciji samita nesvrstanih 2011. godine, koji bi u Srbiji trebalo da bude organizovan povodom 50. godišnjice osnivanja pokreta, potvrđeno je „Blicu"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.