Zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji signal za region!?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zeleno svetlo" Severnoj Makedoniji i Albaniji signal za region!?

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da je Evropska komisija jasna u očekivanju "zelenog svetla" za otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju. Ako dobijemo zeleno svetlo to će biti i nova energija i za dijalog Beograda i Prištine i dogovor koji je ključan za region, ocenio je Han.

Johanes Han je naveo da je većina zemlja članica za otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom konstatujući da je to najbolji put za reforme. Han kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je pozvao sve zemlje članice EU koje "još oklevaju" u podršci da uzmu u obzir geostrateški element i ukupnu evropsku perspektivu. On je ocenio da će pozitivan signal za te dve zemlje biti i signal za ceo region. Han je ocenio da je Severna Makedonija sada jedina zemlja u regionu koja nema bilateralne sporove.

Han je poručio da najave o "velikoj Albaniji", bilo da dolaze iz Tirane ili Prištine, ne pomažu evropskoj perspektivi te države.

Odlazeći komesar za pristupne pregovore dodao je da u mnogim zemljama EU postoji rastuće očekivanje da EU mora da se integriše na efikasniji način.

"Ljudi kao Emanuel Makron su više puta rekli prvo integracije, a onda dalje proširenje. Ja se zalažem za to da se na to ne gleda kao na jedno ili drugo, već paralelno", kaže Han.

On je ocenio da je i sam francuski predsednik Makron napravio "promenu" i da mu je rečnik tokom posete Beogradu bio više u skladu sa onim za šta se Evropska komisija zalaže.

Johanes Han je zaključio da i integracija i proširenje EU zahtevaju vreme i da ih zato treba raditi paralelno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Mnogo izaslanika može da napravi zbrku"

Izvor: B92, 10.Okt.2019

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku..."Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku", poručio je Han...Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.