Zelaja korak po korak u Hondurasu

Izvor: RTS, 25.Jul.2009, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelaja korak po korak u Hondurasu

Stupivši nakratko na teritoriju svoje domovine, kod pograničnog mesta Las Manos u Nikaragvi, svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja nastavio mirnu borbu protiv državnog udara.

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja prešao je u petak uveče samo nekoliko koraka granicu između Nikaragve i Hondurasa, a zatim ostao da sačeka predstavnike vojske da sa njima stupi u kontakt.

Prelazeći granicu Zelaja je rekao da je prinuđen da deluje na svoju ruku, pošto su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << propali pokušaji da se postigne dogovor sa predstavnicima novih vlasti u Hondurasu.

Zelaja je došao do Las Manosa, pograničnog mesta između Nikaragve i Hondurasa i nakratko stupio na teritoriju svoje domovine, uzeo lanac koji deli dve zemlje, digao ga iznad glave, ali se brzo vratio na stranu Nikaragve.

Tom prilikom dodirnuo je i znak na kome piše "Dobrodošli u Honduras".

Manuel Zelaja, koji je 28. juna svrgnut s vlasti i proteran iz zemlje, prema granici sa Hondurasom je krenuo, uz pratnju konvoja pristalica i novinara.

Američki državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da su napori Zelaje da se vrati u domovinu "nepromišljeni" i pozvala sve strane da pregovorima dođu do mirnog rešenja krize u Hondurasu.

"Stalno smo apelovali na sve strane da se klone nekih provokativnih dela koja bi mogla da izazovu nasilje", istakla je Klintonova dodavši da pokušaj prelaska granice ne doprinosi naporima za ponovno uspostavljanje demokratskog i ustavnog poretka u Hondurasu.

Svrgnuti predsednik ranije je najavio da će pokušati peške da pređe granicu i uđe u domovinu, uprkos najavi prelazne vlade da će biti uhapšen.

"Moramo da preokrenemo državni udar i ja nameravam da to učinim mirnim putem. Uz moje prisustvo u Hondurasu, ljudi će me okružiti, a vojnici će spustiti puške", istakao je Zelaja.

U blizini granice sa Hondurasom uveden je policijski čas, a vojska Hondurasa je saopštila da ne može Zelaji da garantuje bezbednost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.