Zečević: Dečak koji je zapalio beskućnika neće biti krivično gonjen

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2016, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević: Dečak koji je zapalio beskućnika neće biti krivično gonjen

Šefica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije u Upravi kriminalističke policije Olivera Zečević, potvrdila je danas da krivični postupak protiv 12-godišnjaka koji je zapalio beskućnika u Novom Sadu neće biti pokrenut, jer se krivične sankcije za mlađe od 14 godina ne izriču.

"Postupak neće biti podnet iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlađe od 14 godina se ne izriču. Ističu se mere socijalno-pravne zaštite", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << objašnjava Zečevićeva.

Ona je za RTS rekla da se u poslednjih 11 meseci beleži smanjenje krivičnih dela maloletnih osoba.

"Ono što je za maloletnike karakteristično je da najviše vrše krađe i teške krađe i tu je visok stepen povratništva. Važno je da krivični postupak bude brzo sproveden i da se radi na promeni ponašanja takvih lica. Maloletnici učestvuju u izvršenju nasilnog kriminala i veliki je uticaj vršnjačkih grupa u tom uzrastu", istice Zečević.

Prema njenim rečima, analize pokazuju da je u poslednjih pet godina stanje bolje nego pre i da maloletnici tokom godine počine pet-šest teških krivičnih dela.

Objašnjava da je nasilni model komunikacije prisutan i među odraslima, tako da ne možemo očekivati da deca imaju druge uzore.

"Mora dosta da se radi na promeni pristupa. Važno je i da roditelji imaju kontrolu i da znaju gde su im deca, sa kim se druže", kaže Zečevićeva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dječaci bez krivičnog postupka za paljenje beskućnika

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Dec.2016

BEOGRAD - Krivični postupak protiv dječaka koji je zapalio beskućnika neće biti pokrenut, potvrdila je šefica Odsjeka za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delinkvencije...Osim toga, Olivera Zečević navodi da se krivične sankcije za mlađe od 14 godina ne izriču..."Postupak neće biti podnet...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.