Zdravstvo nam je medju najlosijim u Evropi evo i zasto

Izvor: medio.rs, 03.Feb.2015, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvo nam je medju najlosijim u Evropi evo i zasto

U rangiranju koje je obihvatilo 36 zemalja i Škotsku, Srbija je dobila 473 od ukupno 1.000 bodova i sa ovim skorom ostvarila je napredak za jedno mesto u odnosu na pretprošlu godinu

Na Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu (Euro Health Consumer Index) za 2014. godinu Srbija je zauzela 33. mesto od ukupno 37. rangiranih država u Evropi.

U rangiranju koje je obihvatilo 36 zemalja i Škotsku, Srbija je dobila 473 od ukupno 1.000 bodova i sa ovim skorom >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << ostvarila je napredak za jedno mesto u odnosu na pretprošlu godinu.Međutim, u izveštaju se navodi da su u Srbiji i dalje glavne odlike zdravstvenog sistema neobaveštenost pacijenata, slab pristup i nepovoljni ishodi lečenja.

U izveštaju se takođe navodi da je ostvaren napredak u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i da su ostvarena poboljšanja u vezi sa podacima o delotvornosti.

– Svi indikatori ishoda za Srbiju i dalje su označeni crvenom bojom, što je slučaj i sa Rumunijom. Treba se usredsrediti na poboljšanje osnovnih funkcija, kao što je smanjenje smrtnosti kod novorođenčadi. Rešavanje “jugoslovenskog nasleđa” u vidu nejednakosti, korupcije, slabog pristupa i prenaglašenosti bolničkog lečenja iziskivaće ogromnu promenu u kulturi – izjavio je doktor Arne Bjornberg, jedan od istraživača.

Na prvom mestu ovog zdravstvenog indeksa nalazi se Holandija sa 898 od 1000 bodova, a u samom vrhu nalaze se i Švajcarska, Norveška, Finska i Danska.

Na boljoj poziciji od zemalja u regionu nalaze se Makedonija sa 700, Slovenija sa 668 i Hrvatska sa 640 bodova, a iza Srbije nalaze se Crna Gora sa 463, Rumunija sa 453 i Bosna i Hercegovina sa 420 bodova.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazio je očekivanje da će ovakvi rezultati biti podsticaj za još kvalitetniji rad u zdravstvu.

– Želeo bih da se zahvalim svim zaposlenima u zdravstvenom sistemu Srbije koji su doprineli da se ostvari ovakvi rezultati. Moramo još više da radimo i da zajedno sa našim pacijentima dostignemo bolji novo zdravstvene zaštite, jer je to naš zajednički interes – rekao je ministar Lončar.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.