Zdravstvo i prosveta: Obavezni lekarski pregledi ukinuti 2005. godine

Izvor: S media, 27.Jun.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvo i prosveta: Obavezni lekarski pregledi ukinuti 2005. godine

Prosvetni radnik ne mora da saopšti kakav zdravstveni problem ima kolektivu u kojem je zaposlen, tako da se ne zna da li među nastavnicima koji rade sa decom ima obolelih od hroničnih ili zaraznih bolesti, piše list “Politika”.

Za lekare nema mesta u zdravstvu!

Štrajk odlaže operacije

Prosvetari ponovo najavljuju štrajk

Redovni lekarski pregledi zaposlenih u školama nisu obavezni jer radna mesta u obrazovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne spadaju u zanimanja sa povećanim rizikom, pa ne postoji obaveza redovnih sistematskih pregleda, kažu u Ministarstvu prosvete i nauke.

Ko ima uvid u lekarsku dokumentaciju?

Rukovodioci škola ali i poslodavci nemaju pravo uvida u zdravstveni karton zaposlenih. Podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u podatke o ličnosti i u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti oni su tajna.

Jedino pacijent ima neosporno pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju ili članovi porodice ako su ti podaci od značaja za lečenje pacijenta, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Dužnosti čuvanja tajnih podataka nadležni zdravstveni radnici mogu biti oslobođeni isključivo na osnovu pismenog ili drugog nedvosmisleno izrečenog pristanka pacijenta ili na osnovu odluke suda.

Ponovno uvođenje obaveznog lekarskog pregleda

Direktorka O. Š. „Kralj Petar Prvi", Milka Boškov rekla je da su do 2005. godine prosvetari imali obavezne lekarske preglede jednom godišnje i da su od tada ukinuti.

Prilikom zapošljavanja profesor mora da obavi lekarski pregled i donese uverenje o svom zdravlju. Direktor nije stručan da procenjuje zdravlje zaposlenih. Ako posumnja u zdravstveno stanje nastavnika može da ga pošalje kod lekara, a na savesti zaposlenih ostaje da li će se iskreno požaliti kolegama i nadređenima ili će kriti da su se razboleli” rekla je Milka Boškov, .

Ministarstvo prosvete i nauke reklo je da se zaposlenom u školi koji odbije da se po nalogu direktora podvrgne zdravstvenom pregledu prestaje radni odnos.

Nakon slučaja koji se dogodio u osnovnoj školi “Kralj Petar I”, u kojoj su se đaci inficirali tuberkulozom, direktorka škole smatra da bi ponovo trebalo vratiti obavezne redovne preglede zaposlenih u školama.

Učitelj naše škole preneo je tuberkulozu učenicima. Iako lekari tvrde da ta deca ne moraju nužno da obole, bio je to više nego opravdan razlog da na školskom odboru donesemo odluku da od iduće školske godine svi zaposleni idu na sistematski pregled, o trošku škole! Ne samo kod lekara opšte prakse na razgovor, merenje pritiska i „diši – ne diši” slušanje srca i pluća. Svi ćemo raditi kompletnu analizu krvi i ići na pregled kod specijalista: kardiologa, interniste, oftalmologa, psihijatra, psihologa” izjavila je direktorka Milka Boškov.

Lekari Klinike za infektivne bolesti nisu odgovorili na pisma koja su im poslali iz O. Š. „Kralj Petar Prvi”, raspitujući se o zdravstvenom stanju učitelja. Postavlja se pitanje zašto je on svoj zdravstveni problem obelodanio u medijima.

Učitelj iz O.Š. “Kralj Petar I” rekao je novinarima Politike da je u bolnici ali da su mu doktori zabranili da daje bilo kakve izjave za medije.

(Politika)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.