Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zdravlje na usta ulazi
Nije svejedno koje se namirnice unose u organizam. Mnogi rado prihvataju ideje za zdrave sastojke koji obezbeđuju sve potrebno organizmu. Evo nekih predloga da zdravlje na usta uđe:
Mešavina sokova "sunce" idealan je napitak za zdravlje. Pšenična klica, zametak pšeničnog jezgra, koja se izdvaja pri mlevenju, obiluje vlaknima. Jagode i breskve donose još vlakana kao i vitamin Ce i doprinose da ovaj voćni napitak predstavlja divan način da se počne dan ili da se završi obrok.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Priprema se za 5 minuta, a potrebno je: 2 šolje (250 gr) očišćenih svežih jagoda, 1 breskva, oljuštena, izvađene koštice i isečene na krupne komade, 1/2 šolje (125 ml) nemasnog mleka, 2 kašike pšeničnih klica, 1 kašika meda, 3 kocke leda.
• U blenderu pomešajte jagode, breskve, mleko, pšenične klice, med i kocke leda. Mešajte dok masa ne postane glatka, oko 20 sekundi.
• Kada servirate, podelite u čaše.
Vreme je idealno za laku hranu. Razmislite o tome šta jedete. Salata od pirinča i piletine sa sokom od ananasa je ukusna i zdrava. Sok od pomorandže takođe se dobro slaže i sa pilećim belim mesom i sa pirinčem, pa ovu salatu možete pripremiti i sa ovim sokom.
Zdrava salata se priprema 20 minuta i za nju je potrebno: 1/4 šolje (60 ml) soka od ananasa, 1 1/2 kašika sirćeta od belog vina, 1 kašika senfa, 3 češnja belog luka, isitnjena u specijalnoj presi za beli luk, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1 1/2 kašika maslinovog ulja, 6 šolja (1 kilogram) skuvanog, ohlađenog pirinča, 3 šolje (500 grama) skuvanog pilećeg belog mesa, isečenog na trake, 1 slatka crvena paprika, bez drške, semena i iseckana na kockice veličine 12 milimetara, 6 zelenih (mladih) crnih lukova, iseckanih na tanke kolutove, zajedno sa zelenim delom, 1/2 šolje (10 grama) iseckanog svežeg lista bosiljka, 1 1/2 kašika kapara, oceđenih, 3 šolje (140 grama) iseckane zelene salate.
• U velikoj činiji ulupajte žicom sok od ananasa, sirće, senf, beli luk i biber. Dodajte maslinovo ulje i lupajte dok se ne pomešaju.
• Dodajte pirinač, piletinu, slatku papriku, mladi luk, bosiljak i kapar. Mešajte i tresite da se dobro pomeša sa prelivom. Dodajte zelenu salatu i protreskajte dobro.
• Kada servirate, podelite na pojedinačne tanjire.
[objavljeno: 31.05.2007.]