Zdravlje na usta ulazi

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravlje na usta ulazi

Nije svejedno koje se namirnice unose u organizam. Mnogi rado prihvataju ideje za zdrave sastojke koji obezbeđuju sve potrebno organizmu. Evo nekih predloga da zdravlje na usta uđe:

Mešavina sokova "sunce" idealan je napitak za zdravlje. Pšenična klica, zametak pšeničnog jezgra, koja se izdvaja pri mlevenju, obiluje vlaknima. Jagode i breskve donose još vlakana kao i vitamin Ce i doprinose da ovaj voćni napitak predstavlja divan način da se počne dan ili da se završi obrok.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Priprema se za 5 minuta, a potrebno je: 2 šolje (250 gr) očišćenih svežih jagoda, 1 breskva, oljuštena, izvađene koštice i isečene na krupne komade, 1/2 šolje (125 ml) nemasnog mleka, 2 kašike pšeničnih klica, 1 kašika meda, 3 kocke leda.

• U blenderu pomešajte jagode, breskve, mleko, pšenične klice, med i kocke leda. Mešajte dok masa ne postane glatka, oko 20 sekundi.

• Kada servirate, podelite u čaše.

Vreme je idealno za laku hranu. Razmislite o tome šta jedete. Salata od pirinča i piletine sa sokom od ananasa je ukusna i zdrava. Sok od pomorandže takođe se dobro slaže i sa pilećim belim mesom i sa pirinčem, pa ovu salatu možete pripremiti i sa ovim sokom.

Zdrava salata se priprema 20 minuta i za nju je potrebno: 1/4 šolje (60 ml) soka od ananasa, 1 1/2 kašika sirćeta od belog vina, 1 kašika senfa, 3 češnja belog luka, isitnjena u specijalnoj presi za beli luk, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1 1/2 kašika maslinovog ulja, 6 šolja (1 kilogram) skuvanog, ohlađenog pirinča, 3 šolje (500 grama) skuvanog pilećeg belog mesa, isečenog na trake, 1 slatka crvena paprika, bez drške, semena i iseckana na kockice veličine 12 milimetara, 6 zelenih (mladih) crnih lukova, iseckanih na tanke kolutove, zajedno sa zelenim delom, 1/2 šolje (10 grama) iseckanog svežeg lista bosiljka, 1 1/2 kašika kapara, oceđenih, 3 šolje (140 grama) iseckane zelene salate.

• U velikoj činiji ulupajte žicom sok od ananasa, sirće, senf, beli luk i biber. Dodajte maslinovo ulje i lupajte dok se ne pomešaju.

• Dodajte pirinač, piletinu, slatku papriku, mladi luk, bosiljak i kapar. Mešajte i tresite da se dobro pomeša sa prelivom. Dodajte zelenu salatu i protreskajte dobro.

• Kada servirate, podelite na pojedinačne tanjire.

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.