Zdravlje i uživanje

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravlje i uživanje

Granica između lečenja i uživanja više ne postoji. Sve više ljudi, kao nekad, odlazi u banje kao mondenska mesta gde se pre svega ide na rekreaciju i u provod. Prednost banja je što ne mare za godišnje doba, njihove blagodeti se koriste preko cele godine. Banjski centri se trude da ponudu prilagode modernom čoveku pa se sve više otvaraju velnes centri, koji vode brigu o lepoti, zdravlju i rekreaciji, od započinjanja putovanja do povratka. Treba se samo opustiti i prepustiti uživanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Srbija obiluje lekovitim vodama, više od 300 izvora, i po tome je najbogatije područje u Evropi. Još su stari Rimljani od drugog do četvrtog veka nove ere gradili kupatila, bazene i vile na izvorima termomineralnih voda. Ovde su i Turci ostavili tragove, turska kupatila i amami i danas se upotrebljavaju. Posle Prvog svetskog rata u banjama se grade velelepne vile, letnjikovci, banjski parkovi po ugledu na francuske i italijanske. Većina ljudi u banju dolazi na lečenje i oporavak, ali ima sve više onih koji dolaze i zbog zabave i dobrog provoda.

Izvori mineralnih i termomineralnih voda različiti su po raznovrsnom fizičko-hemijskom sastavu i uspešno se primenjuju u prevenciji i lečenju širokog spektra oboljenja. Medicinski tretmani se obavljaju u specijalizovanim medicinskim ustanovama, opremljenim savremenim aparatima za brzu i tačnu dijagnostiku i terapiju. Primenjuju se sve savremene balneološke i rehabilitacione terapije, a stručno osoblje različitih specijalnosti brine o lečenju pacijenata svih starosnih doba. Pacijentima je na raspolaganju smeštaj u specijalizovanim ustanovama, ali i u brojnim hotelima i privatnim pansionima.

Lekovite vode se koriste u terapijske svrhe, kupanjem, pijenjem, orošavanjem i ispiranjem, ali i kao pomoćna sredstva u terapiji medikamentima i u fizikalnoj terapiji. U nekim banjama se koristi lekovito blato - peloid (banje Vrujci, Kanjiža, Koviljača, Palić, Rusanda, Prolom, Sijarinska, Niška, Kuršumlijska, Bujanovačka), a mnoge su i vazdušne banje, odnosno imaju status klimatskih mesta (Divčibare, Zlatibor, Zlatar, Ivanjica, Vlasina).

Čist vazduh, njegova idealna vlažnost, povećana količina kiseonika, blagotvorna vazdušna strujanja, stabilna temperatura i veliki broj sunčanih sati doprinose poboljšanju psiho-fizičkog stanja i krvne slike, a često su za poslovne ljude neophodan predah od ritma savremenog života.

Banje se najčešće nalaze u dolinama reka i jezera, okružene planinama bogatim florom i faunom. Često su takva mesta namenjena sunčanju i kupanju, ribolovu i vožnji po jezeru ili za rafting, kajak i regate na rekama i brzacima, posmatranje ptica ili skupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja. Organizovane su staze zdravlja, planinarenje i izleti po klisurama i kanjonima.

Održavaju se i različita sportska takmičenja, škole tenisa, plivanja i jahanja, sportski kampovi (košarka, fudbal, odbojka), na lepo uređenim terenima, a profesionalni sportisti banje koriste kao mesta za pripreme.

Bogati programi u salonima za masažu i fitnes centri privlače sve one koji pored zdravlja misle i na svoj izgled. Privlačni su različiti programi mršavljenja i kozmetički tretmani, koje obično koriste dame, ali sve više i gospoda.

Novina u većini banja su animatori koji svojim šarmom pomažu da turisti, a i oni koji dolaze zbog lečenja provedu vreme na najbolji mogući način i da se "banja" provedu. Pre svega se pamte urnebesne noćne zabave, programi na otvorenom i leti i zimi, maskenbali, karaoke, koncerti, kulturni i sportski programi.

Pod dobrim provodom se kod nas uvek podrazumevalo uživanje u hrani i piću. U banjama, kao i u drugim turističkim mestima postoje restorani nacionalne kuhinje, gde se mogu isprobati đakonije kraja u kome se boravi, ali oni koji ovde borave zbog zdravlja i terapije imaju pomoć stručnjaka za ishranu (nutricionisti).

Još jedan važan segment dobrog provoda se kod nas podrazumeva - "šoping". Mnoge naše banje imaju moderne tržne centre u kojima se može naći svašta "od igle do lokomotive", ali i pijace na kojima se pored hrane, mogu pronaći i proizvodi domaće radinosti, raj i za ovu vrstu "terapije".

-----------------------------------------------------------

Koliko košta banjanje

U banjama Srbije smeštaj u hotelima, po osobi, u dvokrevetnoj sobi, zavisno od kategorije, kreće se od 950 dinara, koliko iznosi pansion u hotelu "Sloboda" u Vrnjačkoj Banji, do 3.790 dinara, koliko košta prenoćište u hotelu "Vila Aleksandar", takođe u Vrnjačkoj Banji.

Bolesnički dan po osobi u dvokrevetnoj sobi kreće se od 1.610 dinara u pojedinim sobama objekta "Merkur" (stari) u Vrnjačkoj Banji do 4.000 u novom delu hotela "Termal" - "Termal luks" u Mataruškoj banji. Prosečna cena bolesničkog dana u dvokrevetnoj sobi kreće se oko 2.600 dinara i podrazumeva kompletan banjski tretman (Prolom, Koviljača, Sokobanja, Gamzigradske, Ribarska, Kanjiža i druge banje). Cene u privatnom smeštaju kreću se od 400 do 1.200 dinara, zavisno od zone i kategorije objekta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.