Izvor: B92, 02.Avg.2023, 12:31

Zdravlje: U Kanadi ubuduće upozorenje o štetnosti pušenja od sada obavezno na svakoj cigareti, Srbija u svetskom vrhu po broju pušača

Dok se u većini zemalja ovakve poruke uglavnom nalaze na kutijama, Kanada je postala prva država u kojoj će ubuduće na svakoj cigareti biti upozorenje o štetnosti pušenja u nameri da se smanji broj pušača.

Kanada je postala prva zemlja sveta u kojoj će upozorenja o štetnosti pušenja biti ispisana na svakoj cigareti, a cilj je prevencija pušenja kod mladih i ohrabrivanje pušača da prestanu.

Poruke će biti ispisane na engleskom i francuskom jeziku, a njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadržina će biti: "Cigarete izazivaju rak" ili "Otrov je u svakom dimu".

Do jula 2024. godine, proizvođači će morati da utisnu ove poruke na svim cigaretama većih dimenzija, a od aprila 2025. i na onim standardne veličine, manjim cigaretama, papirićima za umotavanje duvana i praznim cigaretama za punjenje duvanom.

Pogledajte video: Koliko je teško ostaviti džigarete

Srbija je po broju pušača u samom vrhu u svetu, podaci su sajta World Population Review za 2023. godinu.

Prema tim podacima, Srbija je u evropskom vrhu i na sedmom mestu u svetu po broju pušača (40,6 odsto stanovnika).

Više je pušača među ženama (41,2 odsto), nego među muškarcima (40 odsto).

To znači da skoro svaka treća žena i svaki četvrti muškarac u Srbiji puše.

Od evropskih zemalja, iza Srbije su Grčka (39,1 odsto), Bugarska (38,9 odsto)i Bosna i Hercegovina (38,3 odsto).

U Hrvatskoj je, prema istom izvoru, broj pušača 36,6 odsto od ukupnog stanovništva.

Pulmološkinja Snežana Rsovac izjavila je u maju ove godine za TV Nova da deca već u petom razredu osnovne škole počinju da puše, a pre kraja osnovne škole čak 50 posto dece proba cigarete.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema za kancer (ECIS) pokazuju da je Srbija na drugom mestu u Evropi po stopi oboljevanja i smrtnosti od raka pluća, odmah iza Mađarske.

Od raka pluća godišnje oboli 7.000 ljudi, umre oko 5.000, a pušenje je glavni faktor rizika, izjavio je direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Mihailo Stjepanović za RTS.

Srbija je i jedna od retkih zemalja Evrope koja još nije donela zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim ugostiteljskim objektima.

Iako je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen još 2010. godine, on zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su ugostiteljski objekti izuzeti.

Ukoliko na mapi primetite neki lokal koji više nije nepušački ili želite da dodamo neki lokal, javite nam na lazar.covs@bbc.co.uk

Pogledajte i ovu priču:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zdravlje: U Kanadi ubuduće upozorenje o štetnosti pušenja od sada obavezno na svakoj cigareti, Srbija u svetskom vrhu po broju pušača

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2023

Dok se u većini zemalja ovakve poruke uglavnom nalaze na kutijama, Kanada je postala prva država u kojoj će ubuduće na svakoj cigareti biti upozorenje o štetnosti pušenja u nameri da se smanji broj pušača.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.