Zdravko Mamić na slobodi kada plati kauciju od 14 miliona kuna?

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravko Mamić na slobodi kada plati kauciju od 14 miliona kuna?

Zdravko Mamić danas izlazi na slobodu, ali neće smjeti raditi u Dinamu zbog opasnosti od ponavljanja djela?

Privremena mjera zabrane vođenja poslovanja kluba, uz kauciju, trebala bi ukloniti opasnost od ponavljanja djela

Hoće li Zdravko Mamić već danas biti pušten da se brani sa slobode? Ako je njegova odbrana pripremila ranije određenu kauciju od 14 miliona kuna, šanse za to su jako velike.

Naime, juče je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << suda odlučivalo o žalbama USKOK-a i odbrane na rješenje sudije istrage koja je 19. novembra Mamiću i saučesnicima odredila istražni zatvor sa mogućnošću zamjene kaucijom.

Novac ili nekretnine

Da je odluka donesena, novinarima je potvrdio portparol Županijskog suda Krešimir Devčić, ali je naglasio da neće biti objavljena dok zajedno s obrazloženjem ne bude poslana strankama. A to bi se, dodao je, moglo biti već danas.

Iako nije bilo moguće dobiti službene informacije o tome kakva je odluka Izvanraspravnog vijeća, neslužbeno se saznaje da su na snazi ostale kaucije u visini koju je prije odredila sutkinja istrage Erna Dražančić. To bi značilo da Zdravko Mamić može biti pušten na slobodu ako na račun suda uplati 14 miliona kuna ili založi nekretnine ili drugu značajniju imovinu u toj vrijednosti. Njegovom sinu Mariju određena je kaucija od pet miliona kuna, Sandru Stipančiću četiri, a Igoru Kroti dva miliona.

Usmeno obećanje

Damir Vrbanović jedini je u ovembru pušten na slobodu, jer je sutkinja istrage smatrala dovoljnim milion kuna koje je položio u prvoj istrazi ovog ljeta. Treba napomenuti da je i Zdravko Mamić tada dao garanciju od sedam miliona kuna. To će mu se sada “osloboditi”, pa će zapravo na taj iznos morati dodati još sedam miliona da bi došao do traženih 14 miliona kuna.

Okrivljeni koji spomenute iznose kaucije uplate na račun suda mogu praktično istoga dana izići na slobodu. Prethodno moraju na posebnom sudskom ročištu dati usmeno obećanje da neće ometati kazneni postupak ni činiti nova djela. Oni koji se odluče založiti nekretnine odgovarajuće vrijednosti morati će pričekati upis hipoteka, ali i eventualno rješavanje žalbi suprotne strane.

Žalbe odbrane

Ali, pored potvrde odluke o garancijama, Vijeće je navodno dijelom uvažilo žalbe odbrane i USKOK-a vezano za određene izrečene mjere. Tako se spominje, službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, da su ukinute mjere zabrane kontaktiranja s pojedinim svjedocima, a što se prvenstveno odnosi na članove porodica okrivljenih koji bi trebali svjedočiti u istrazi. Ipak, puno značajnije, spominje se i da je Vijeće prihvatilo dio žalbe USKOK-a o potrebi izricanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti izvršnog predsjednika Dinama Zdravku Mamiću. Njemu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Nezakonito iz kluba izvukli 200 miliona?

U dvije do sada pokrenute istrage, Zdravko Mamić se tereti da je zajedno s bratom Zoranom, sinom Marijem, bivšim direktorom kluba Vrbanovićem i dvojicom spomenutih istarskih preduzetnika, na nezakonit način izvukao iz maksimirskog kluba blizu 200 miliona kuna. U prvom slučaju optužbe su se odnosile na izvlačenje novca pod maskom transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena, kojima je Dinamo isplatio polovinu odštete, a oni su je većim dijelom prosljedili braći Mamić. Nova istraga odnosi se na fiktivna posredovanja niza off shore kompanija u transferima igrača iz Dinama i u Dinamo, pri čemu je, prema optužbi, iz kluba ilegalno izvučeno oko 78 miliona kuna.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.