Zdrava užina

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava užina

Dvadesetpetoro mališana Osnovne škole u selu Izvor kod Pirota, dva puta nedeljno dobija zdravu domaću užinu. U pitanju je projekat udruženja „Izvorsko zrno" koji finansira lokalna samouprava.
Na prvi zvuk zvona za veliki odmor deca su već u dvorištu škole i željno staju u red za užinu. A na stolu su sve đakonije domaće kuhinje, uz obavezno mleko i sveže voće. Hrane ima u neograničenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << količinama. Deca u školi uče o zdravoj ishrani.

„U praksi, zavisi od porodice, kako porodica gleda na to, kako roditelji hrane svoju decu i kakve navike stvaraju u porodici. Mi ovde pokušavamo da to menjamo", objašnjava Marinela Đorđević, učiteljica OŠ „Sveti Sava".
Najlakše se navike menjaju kada se uči u praksi i od najboljih, a to su domaćice iz udruženja „Izvorsko zrno". U kuhinji koju je opremila lokalna samouprava one dva puta nedeljno pripremaju zdrave obroke za svu decu.
„Mi njima pripremanmo hranu domaću, zdravu, na tradicionalan način, od domaćčih proizvoda, i upućujemo ih u stvari koje su bitne za njihov rast, razvoj i učenje", kaže Marica Radovanović, „Izvorsko zrno".
„Sad i moji unučići idu u ovu školu pa mi je baš drago što spremamo zdravu užinu za njih. A i deca su radosna", dodaje Verica Tošić, „Izvorsko zrno".
„Lokalna samouprava nam plaća namirnice, a naš trud je naša dobra volja i želja da pomognemo deci i da ih uputimo šta je zdrava hrana, objašnjava Danijela Mladenović, UG „Izvorsko zrno".
Svakog meseca žene iz udruženja „Izvorsko zrno" pripreme 240 zdravih obroka. Najveća nagrada im je radost i zadovoljstvo dece u seoskoj osnovnoj školi.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.