Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zdrava hrana
Sve o kiselinama
Omega 3 masne kiseline iz ribe sprečavaju bolesti srca, pa ne iznenađuje njihovo pojavljivanje u brojnim prehrambenim proizvodima. Omega 3 masnim kiselinama se pripisuju brojni mnogobrojni pozitivni učinci na zdravlje. Ipak, najveće dejstvo imaju na srce. Ali bitno je istaći da sve omega 3 masne kiseline nemaju isto dejstvo. Najvažnije su dosokaheksenska (DHA) i eikosapentaenska (EPA), a one su prisutne u masnijoj ribi. I linolenska kiselina je omega 3 masna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kiselina, a ima je u semenkama lana i sojinom ulju. Linolenska je esencijalna masna kiselina, ali dodatne koristi za zdravlje prvenstveno osiguravaju DHA i EPA.
Ne preterujte sa zelenim čajem
Iako važi za jedan od najzdravijih čajeva, ne treba piti više od jedne šoljice dnevno. Razlog ovome je kofein, koga doduše ima mnogo manje nego u kafi, crnom čaju ili koli, ali ipak dovoljno da izazove nesanicu i nervozu. S konzumacijom ovog hvaljenog napitka posebno oprezni bi trebalo da budu anemičari, jer antioksidansi iz zelenog čaja mogu da smanje sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe. Iako je dokazano da štiti kosti i zube zahvaljujući visokom procentu fluorida koji čuvaju čvrstoću gleđi i zdravlje zubnog mesa.