Zdanje za 1.500 učenika

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdanje za 1.500 učenika

Direktorka Muzičke škole "Isidor Bajić" Radmila Rakin-Martinović i direktor građevinske firme "M enterijer gradnja" Marko Ivić potpisali su ugovor o izgradnji nove zgrade Muzičko-baletske škole. Izgradnja objekta sa koncertnom dvoranom, planirana je na Limanu III, u bloku koji formiraju ulice Bulevar cara Lazara, Ulica Narodnog fronta, Balzakova i Šekspirova, sa glavnim pristupom objektu iz Bulevara cara Lazara. Planirani kapacitet muzičke škole je 1.500 učenika i 200 nastavnika, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << baletske, 600 učenika u obe smene i 60 nastavnika.

                 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najvio je da će ovo biti najsavremenija muzička i baletska škola u Jugoistočnoj Evropi i da će đaci i zaposleni imati izvanredne uslove za rad.

- Podatak da svake godine 200 dece ne može da se upiše u muzičku školu jer nema dovoljno prostora, govori o neophodnosti nove zgrade. Doneli smo odluku i iznašli sredstva da započnemo izgradnju ovog velelepnog zdanja kako muzička i baletska škola ne bi više bile podstanari, a to svakako zaslužuju jer rade sa najtalentovanijima među nama. Grad želi da bude Evropska prestonica kulture, i ovaj projekat je u tom smislu od izuzetnog značaja. Odavno naš grad zaslužuje koncertnu dvoranu i ubeđen sam da ćemo je za tri godine dobiti što će omogućiti izvanredne uslove za stvaranje i predstavljanje stvaralaštva, naveo je Vučević.

Površina škole je oko 15 hiljada kvadrata, a izgradnjom, opremanjem i povezivanjem bunara za potrebe toplotnih pumpi, značajno će biti smanjeni režijski troškovi grejanja i hlađenja zgrade. Vrednost Ugovora koji je potpisan iznosi oko 330 miliona dinara. Ukupna vrednost investicije iznosi 1,8 milijardi dinara, od čega će Grad izdvojiti polovinu novca.

- Deset godina čekamo ovaj momenat, a tek 2014. Godine, dolaskom novih predstavnika gradske uprave krenuli smo da preduzimamo neophodne korake. Zahvaljujem se gradonačelniku Milošu Vučeviću i resornom članu Gradskog veća Vladimiru Jeliću što su uvideli značaj investicije koja prožima i obrazovanje i kulturu. Izgradnjom ovog kompleksa Grad će dobiti novu strukturnu i funkcionalnu dimenziju na evropskoj mapi kulture. Isidor Bajić je 1909. godine, uoči osnivanja muzičke škole, rekao da tog dana Novi Sad postaje velika varoš, a od današnjeg dana, slobodna sam da kažem, Novi Sad počinje da sija svetlima muzičke metropole. Duboko sam uverena da će Novi Sad postati Ervopska prestonica kulture i da ćemo tu titulu zajedno proslaviti u novoj koncertnoj dvorani – istakla je direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović.

Najsavremeniji principi akustike

Koncertna dvorana imaće više od 400 sedišta za publiku i predstavlja prvu koncertnu dvoranu Grada Novog Sada. Planirana je po najsavremenijim principima akustike, gde površina, zapremina, oblik, geometrija i materijali obezbeđuju vrhunski kvalitet zvuka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.