Zbogom, bacači plamena

Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom, bacači plamena

Juče uništavano zastarelo naoružanje, uglavnom granate i bombe



Čačak – Specijalizovana ekipa Uprave za odbranu Republike Srbije juče je, na poligonu kompanije "Sloboda" u Miokovcima kod Čačka, uništila tri bacača plamena, četiri granate, 26 bombi i mnogo municije različitog kalibra. Reč je o starom ali i dalje opasnom naoružanju iz raznih ratova, prikupljenom u ovom delu Srbije. U prikupljanju su najviše truda uložili Predrag Bešević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << načelnik Odeljenja za odbranu MO za Moravički okrug, i Bojana Ikodinović, načelnik Štaba civilne zaštite u čačanskoj opštini.

– Prirodno je da, posle ratova, ostanu neaktivirane granate. Jer, između 10 i 15 odsto ovih projektila slaže posle ispaljivanja, i to je problem s kojim su suočene sve države sveta – kaže pirotehnolog Branislav Jovanović (30) vođa dvočlanog tima koji je juče potpalio fitilj ispod starih, smrtonosnih naprava.

Kad je o bombama reč, najvremešnija u ovoj zbirci jeste "M12", ili "Vasina", koju su borci srpske Kraljevske vojske koristili još u Prvom balkanskom ratu. Crnu kožnu torbu sa osam "kašikara" i tri kutije municije kalibra 7,62 milimetra, upecao je jedan ribolovac u Slatini nizvodno od Čačka. Meštani pričaju da su prethodno videli vozača sa kolima novopazarske registracije koji je zastao na mostu i bacio torbu u Zapadnu Moravu.

U uništenom oružju bila su i tri bacača plamena, pronađena nedavno u Ljubiću, gde su meštani kopali rov za vodovod. Ekipa Uprave za odbranu lane je uništila 4.000 komada krupnijeg naoružanja, a preostaje još 1.500 jedinica. Prekjuče je u Samailama, između Čačka i Kraljeva, pronađena i jedna kasetna bomba.

Od 1999. godine, ranjena su četvorica pirotehničara koji rade ove poslove, dok je jedan smrtno stradao. Neuporedivo je veći broj civila koji su, pri slučajnom susretu sa odbačenim ili zaboravljenim oružjem, doživeli tragediju. Veruje se da na području čačanske opštine postoje još dve velike avionske bombe NATO, jedna u Ulici Sime Sarage u gradu, druga u selu Milićevcima. O takvim slučajevima brine republički Centar za razminiranje, ali raspolaže samo sredstvima koja priteknu iz donacija, jer neutralisanje jedne takve bombe može da košta i 100.000 evra.

G. Otašević

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.