Zbog veoma VISOKE VLAŽNOSTI pojavili se KRPELJI u BEOGRADU: Šta nas očekuje OVOG LETA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 19:28

Zbog veoma VISOKE VLAŽNOSTI pojavili se KRPELJI u BEOGRADU: Šta nas očekuje OVOG LETA?

Analiza prognoze i preventivnih mera za suzbijanje insekata.

Krpelji su se ove godine pojavili ranije nego prethodnih godina, već sredinom februara. Inače, najviše ih ima od marta, aprila, pa do avgusta do oktobra. Komaraca, na sreću, još nema u Beogradu, a prema trenutnim predviđanjima, ovog proleća i leta neće nam praviti velikih problema.

Iz JKP "Gradska čistoća" potvrđuju da je visoka vlažnost i temperatura vazduha u februaru pogodovala razmnožavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krpelja. Ističu da su u pitanju iksododni krpelji koji mogu prenositi teška parazitska, bakterijska i virusna oboljenja na domaće životinje i ljude. Brojnost krpelja ove sezone kreće u granicama očekivane brojnosti, a njihova aktivacija počinje na temperaturama od 5 do 7 Celzijusovih stepeni.

Biološke karakteristike pokazuju da je njihova brojnost povećana u periodima od marta do početka jula i od kraja avgusta do kraja oktobra. Što se tiče komaraca, larve nisu zabeležene tokom februara 2024. godine, a prognozira se manje padavina tokom proleća i leta, što bi trebalo smanjiti njihovu populaciju. Sunčano leto i niska vlažnost vazduha negativno će se odraziti na populacije krpelja i komaraca tokom sezone. Stručni timovi JKP "Gradska čistoća" već obavljaju monitoring larvi komaraca i krpelja u svih šesnaest beogradskih opština.

Razvoj komaraca obuhvata četiri stadijuma: jaje, larvu, lutku i odraslu jedinku, pri čemu prva tri stadijuma vezana su za vodenu sredinu. Odrasle jedinke su osetljive na visoke vrednosti Sunčevog zračenja i sušni period. Prema trenutnim saznanjima, preporučuje se oprez i praćenje situacije kako bi se izbegle moguće negativne posledice povezane s pojavom krpelja i komaraca.

(Srbija Danas/Blic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.