Zbog suše skače cena krompira

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog suše skače cena krompira

Ovogodišnji rod krompira u Srbiji biće umanjen i do 70 odsto.

Ovogodišnji rod krompira podbacio je zbog suše od 30 do čak 70 procenata na određenim parcelama. Zbog manjka na tržištu, cena ovog povrća biće paprena. Trenutno se za kilogram krompira na veliko traži od 20 do 25 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, a ono što se, prema poznavaocima prilika na tržištu, očekuje jeste da ćemo kroz nekoliko meseci krompir plaćati više od 60 dinara za kilogram, pišu "Novosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Krompir je ove godine krenuo kao nikada ranije, a onda je sve presekla suša, zbog koje ćemo imati drastično manje količine, pa ćemo krompir morati i da uvozimo. Ono što je nezgodno jeste da je rod podbacio i u Evropi - Češkoj, Nemačkoj, Poljskoj, pa je već sada uvozni oko 30 centi, a na to treba dodati i cenu transporta, a u trgovinama biće drastično veća cena", kazao je Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije "Plodovi Srbije" i vlasnik firme "Agromobil" iz Guče.

Ove godine plaća se ceh što je lane dozvoljen uvoz krompira čija je cena niža od troškova proizvodnje. Pored svega pojavila se i štetočina u fazi vađenja krompira - moljac. Najviše su stradali zasadi u okolini Čačka - Zablaću, Vapi, gde su čitave njive bukvalno upropašćene. Vukićević za ovo krivi Upravu za zaštitu bilja, koja je trebalo na vreme da upozori uzgajivače na pojavu štetočine, kako bi adekvatno odreagovali.

Ekstremno visoke temperature nepovoljno će se odraziti i na proizvodnju krompira u ivanjičkom kraju. Prinosi će biti umanjeni, a krtole sitnije. "Do kraja zime ćemo verovatno biti manje zavisni od uvoza, kojeg će svakako biti zbog deficita domaćeg jelovnog krompira. Trenutno niske cene krompira u veletrgovinama i tržnicama verovatno će se zadržati do kraja septembra, kada se očekuje vađenje krompira i svođenje bilansa", kaže Nenad Nešović iz PSSS Kraljevo.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.