Zbog seče na Košutnjaku moguć zatvor, inspekcija odlučuje

Izvor: B92, 01.Maj.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog seče na Košutnjaku moguć zatvor, inspekcija odlučuje

Beograd -- Čuvarska služba JP "Srbijašume" i inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede izvršile uviđaj na Košutnjaku, gde je u ponedeljak mladić sekirom posekao drvo.

Zajedno sa policijom se radi na utvrđivanju identiteta počinioca i procesuiranju osoba koje su učestvovale u tome.

Direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede Saša Stamatović kaže da je po prijavi građana čuvarska služba JP "Srbijašume" koja je, kaže, neprekidno na terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodna tri dana zajedno sa inspekcijskim službama, izvršlila uviđaj i da je utvrđeno da je posečeno jedno stablo i da se nastavlja intenzivna kontrola svih izletišta koja su pod nadležnošću Srbijašuma.

Ukoliko se utvrdi da je posečeno više od jednog kubika drveta, kaže Stamatović, u pitanju je krivično delo za koje je predviđena i zatvorska kazna.

"Inspekcija će odlučiti o tome da li je reč o prekršaju ili krivičnom delu a moguće je po više osnova pisati prijavu jer se radi o zaštićenom prirodnom dobru. Ukoliko je krivično delo, zaprećene su zavorske kazne obzirom da se radi o zaštićenom prirodnom dobru", kaže Stamatović za Tanjug.

Da je u pitanju prekršaj, pisala bi se prijava i kazna bi bila 100.000 dinara, a kako pojašnjava, s obzirom na to da je najverovatnije posečeno više od jednog kubika drveta, što će utvrditi nadležne službe, postoje indicije da se radi o krivičnom delu.

Kaže da u Srbiji ovih dana nisu zabeleženi ovakvi slučajevi i da nema prijavljenih požara u šumama te da je stanje pod kontrolom.

Nadležne inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čuvarska služba JP "Srbijašuma", pripadnici MUP-a i komunalne inspekcije su tokom kontrola šumskih područja na kojima građani borave tokom prvomajskih praznika izvršile uviđaj i na području Košutnjaka, gde je prijavljena nezakonita seča stabala.

"Zahvaljujući prijavi građana i medijima sprečeno je dalje uništavanje važnih šumskih područja", navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo je pozvalo građane da sve slične slučajeve prijave nadležnim službama kako bi sprečili takve i slične primere ponašanja neodgovornih pojedinaca.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će to ministarstvo predložiti da se podignu krivične prijave protiv mladića koji su u ponedeljak sekli stablo u šumi na Košutnjaku.

Trivan je rekao Tanjugu da su nadležne inspekcijske službe JP ''Srbijašume'', nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

''Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krvične prijave'', rekao je Trivan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.