Zbog ranog puberteta ženama grudi sve veće

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ranog puberteta ženama grudi sve veće

Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko decenija, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač brushaltera “Bravissimo” odlučio da plasira na tržište korpe veličine L - najveće do sada. Iako se prosečnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je taj broj možda ipak bliži veličini 2F.

Pedesetih godina prošlog veka prosečna žena nosila je brushalter s korpom veličine B, što je čak za ceo broj manje od današnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosečne veličine. Postavlja se pitanje zašto.

- Žene se danas više goje, a samim tim prave naslage masnog tkiva i u predelu grudi, to može da bude jedno od objašnjenja - kaže doktorka ginekolog Slobodanka Petković.

Sa našom sagovornicom se slaže i izlaganje svetskih stručnjaka, mada je gojaznost po njihovom mišljenju samo jedan od razloga za ovu pojavu.

Oni tvrde da ključnu ulogu u povećavanju grudi tokom godina ima sve raniji ulazak devojčica u pubertet, koje u odraslom dobu imaju manje dece nego žene u prošlosti, a period dojenja beba traje sve kraće.

Rezultat toga je da svaka žena tokom života ima sve veći broj menstruacija zbog kojih je izložena češćim mesečnim oscilacijama u nivou estrogena koji stimuliše ovulaciju.

Veliki uticaj ima i kontracepcijska pilula jer su današnje žene prva generacija žena čije su majke pile pilulu. Prve verzije kontracepcijske pilule imale su mnogo veće količine sintetičkog estrogena od današnje pilule, a još uvek nije poznat dugoročan efekat izloženosti hormonima u piluli na buduće generacije.

I manji broj dece koju žene rađaju sve kasnije i kraća razdoblja dojenja utiču na rast grudi, jer su izložene većoj količini estrogena. Današnje žene često da bi ublažile simptome menopauze koriste hormonsku terapiju pod čijim uticajem im se grudi povećaju i za dva broja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto su ženske grudi sve veće

Izvor: Mondo, 31.Jan.2011, 13:02

Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko decenija, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač brushaltera “Bravissimo” odlučio da plasira na tržište korpe veličine L - najveće do sada.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.