Zbog prevrtanja barže nema vode

Izvor: B92, 29.Jan.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog prevrtanja barže nema vode

Beograd -- Barža sa 845 tona pirita prevrnula se jutros na sidrištu Luke "Beograd". Još se ne zna koliki je rizik po reku Dunav. Zaustavljena proizvodnja vode u "Vinči".

Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je danas u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča", zbog čega će bez vode biti potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, odnosno naselja Vinča i Leštane.

U saopštenju se takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da će proizvodnja ponovo biti pokrenuta po dobijanju odobrenja od nadležnih gradskih institucija, kao i da će "Beogradski vodovod” za prioritetne potrošače obezbediti auto-cisterne s pitkom vodom.

Tehnički direktor javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" Vladimir Batalović je rekao agenciji Beta da se sutra očekuju rezultati analize vode, a da su uzorci vode uzeti i uzvodno i nizvodno.

Sutra rezultati

Republička direkcija za vode saopštila je da sutra očekuje rezultat analize kvaliteta vode reke Dunav u koju je jutros u Beogradu potonula barža sa 850 tona pirita.

On je rekao da je ta barža jedna od četiri pod zastavom Hrvatske.

Barža se prevrnula jutros oko 7.00 sati na međunarodnom sidrištu, preko puta Luke "Beograd". Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević kaže da nema informacija da je prilikom prevrtanja neko povređen. On je je rekao i da je dužina barže oko 50 metara.

Oglasila se i kompanija Luka "Beograd", koja je saopštila da se incident dogodio u 07.20 sati, a da se na sidrištu Luke "Beograd" prevrnula barža brodarstva "Dunavski Lojd" Sisak" sa 845 tona pirita namenjenog izvozu.

Barža je bila u tranzitu i nalazila se na lučkom sidrištu sinoć od 20 sati, kada je potiskivač "Sloga" formirao kompoziciju od četiri barže, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se ističe da "nema odgovornosti Luke 'Beograd', jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda "Dunavski Lojd", koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

"Mišljenje lučkog kapetana je da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor kroz rupu na samoj barži. Luka 'Beograd' je odmah reagovala i obavestila sve nadležne organe: rečnu policiju i Lučku kapetaniju, koji trenutno vrše uviđaj", navedeno je u saopštenju kompanije Luka "Beograd".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevrnula se barža kod Lučke kapetanije, ruda se prosula u Savu

Izvor: Blic, 29.Jan.2014

Barža pod teretom otkačila se i prevrnula jutros kod Lučke kapetanije. ..Kako saznajemo, barža je prevozila neku vrstu rude, ali nadležni za sad ne žele da spekulišu o kojoj se materiji radi...- Sve nadležne gradske i republičke inspekcije su na licu mesta, a jedino što možemo sada da kažemo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.