Zbog ploče sa ustaškim pozdravom, komemoracija SNV biće odvojena od državne

Izvor: Blic, 17.Apr.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ploče sa ustaškim pozdravom, komemoracija SNV biće odvojena od državne

Srpsko narodno veće (SNV) će ove godine Dan proboja logoraša u Jasenovcu obeležiti odvojeno od državne komemoracije, ukoliko hrvatska vlada ne ukloni spornu spomen ploču sa natpisom "Za dom spremni" sa tog područja, izjavio je danas predsednik SNV Milorad Pupovac.

- Ukoliko se ništa ne dogodi do 22. aprila, ukoliko vlada ne ukloni ploču (sa ustaškim pozdravom "za dom spremni") ili ne nađe neki drugi način kojim će iskazati spremnost da se ta ploča ukloni, SNV će zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Savezom antifašitičkih boraca i antifašista Hrvatske komemoraciju u Jasenovcu održati 22. aprila, dan ranije od državne komemoracije", rekao je Pupovac u izjavi za Tanjug.

SNV će, dodao je Pupovac, potom sa predstavnicima Jevrejske zajednice u Hrvatskoj 24. aprila u Zagrebu obeležiti Dan sećanja na žrtve holokausta.

Novembra prošle godine, veterani HOS su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obležje na kojem je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spemni", koja do danas nije uklonjena.

SNV je do sada više puta izrazilo žaljenje zbog izostanka pravovremene reakcije odgovornih institucija na jačanje istorijskog revizionizma u Hrvatskoj, a pomenuta ploča, kako su upozorili, samo je jedna od potvrda te sramotne pojave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.