Zbog droge bez licence

Izvor: Blic, 16.Avg.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog droge bez licence

Komora medicinskih sestara i tehničara do sada je donela rešenje o oduzimanju devet licenci svojim članovima. Troje njih ostalo je trajno bez ovog dokumenta, dok je šestoro kažnjeno oduzimanjem licence od šest meseci do pet godina.



Dragan Šašić direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije

Licence medicinskim sestrama i tehničarima nisu trajno oduzeli sudovi časti, već su stigle potvrde od MUP-a da su pravosnažno osuđivani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kaznu zatvora zbog posedovanja, konzumiranja i stavljanja u promet narkotika. Na taj način su počinili teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, a za to je zakonom predviđeno trajno oduzimanje dozvole za rad.

– Licence su članovima privremeno ili trajno oduzete iz više razloga, počev od zloupotrebe službenog položaja pa do prodaje droge. Neki od njih su nas i tužili, ali mi smo se samo pridržavali zakona – kaže Dragan Šašić, direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije.

On kaže da je za izdavanje licenci bilo neophodno da, osim lične dokumentacije i diplome, iz odeljenja analitike MUP- a stigne potvrda da nisu osuđivani.

– MUP je u jednom momentu bio zatrpan zahtevima jer je istovremeno počelo licenciranje lekara i medicinskih sestara i tehničara. Trebalo je izdati potvrde za oko 120.000 ljudi. Kako bismo ubrzali postupak, mi smo svima koji su podneli zahteve, na osnovu pismenog iskaza izdali licence. Kada su kasnije stigle potvrde od MUP-a, onima koji su pravosnažno osuđeni zbog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi, licence smo oduzeli – nastavlja Šašić.

On kaže da je u prvom momentu oduzeto 11 licenci, ali su naknadnim proverama dva rešenja stavljena van snage. U komori kaže da jednom izrečena kazna ostaje zapisana u profesionalnom dosijeu svakog zaposlenog.

Oni kojima su trajno oduzete licence neće moći samostalno da obavljaju dosadašnji posao. Zakonom je predviđeno da zdravstveni radnici koji nemaju licencu ne mogu samostalno da rade, već samo pod kontrolom kolege koji poseduje dozvolu za rad. Kako će to funkcionisati u praksi zavisiće od direktora zdravstvenih ustanova u kojima rade, da li će na radna mesta gde im je potreban jedan radnik zaposliti dva.

Šašić kaže da su u komori formirani prvostepeni i drugostepeni sudovi časti. U toku je edukacija sudija, a očekuje se da će već od oktobra početi s radom, jer ih čekaju četiri predmeta. Reč je o dve prijave samih zdravstvenih radnika, a dva predmeta je pokrenula Komora po službenoj dužnosti na osnovu informacije iz medija.

Brojke

- U Srbiji ima 70.878 medicinskih sestara i tehničara

- Do sada je Komora izdala 67.139 licenci

- Oko 3.000 sestara i tehničara još nisu podneli zahtev za izdavanje licenci

- Oko 400 predmeta je u postupku izrade

Lekari

Ukoliko se dokaže da je 25 lekara neracionalno prepisivalo lekove i tako zdravsveni fond oštetili za tri milijarde dinara, njima će privremeno biti oduzete lecence, najavila je direktorka lekarske komore dr Tatjana Radosavljević. Po članu 197. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, lekaru se može oduzeti lecenca ako je zloupotrebio sredstva zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.