Zbog čega pojedini mediji i dalje ne plaćaju za autorska prava?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega pojedini mediji i dalje ne plaćaju za autorska prava?

Regulatorno telo za elektronske medije trebalo bi da javno kaže zbog čega pojedini mediji u Srbiji i dalje ne plaćaju nadoknadu udruženjima autora muzike, filmova i izdavačima za sadržaj koji koriste u proizvodnji programa, kaže direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OPFS) Nikola Vilotić.

Vilotić za "Novosti" ukazuje da je izgovor za neplaćanje činjenica da su ti mediji registrovani u drugoj državi i navodi da je među njima i kompanija "Junajted grupa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa svojim kanalima N1, Sport klub, Nova S...

Kako ističe, sporno pitanje je isplivalo kada je došlo do usvajanja izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Njihova organizacija je, kako se dodaje, polovinom decembra uputila pismo REM, kako bi se tačno utvrdila nadležnost i ti emiteri prebacili na domaće, jer je signal preko kojeg se emituju ti programi "Junajted medija" iz Beograda, a samo im je formalno izdata dozvola u Luksemburgu.

"Potrebno je da se firme koje emituju kanale, a nalaze se u našoj zemlji, proglase emiterima u nadležnosti Republike Srbije i to u skladu sa članom 45. Zakona o elektronskim medijima i članom 5. Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji", kaže Vilotić.

Tu se, objašnjava, propisuje da su u nadležnosti naše zemlje one firme koje su osnovane u Republici Srbiji.

"Sve firme 'Junajted grupe' bi trebalo da budu srpske, jer ovde rade, posluju, emituju program. Oni SOKOJ-u ništa ne plaćaju, nemaju izdatu dozvolu REM-a, a ni REM nama ništa do sada nije odgovorio. 'Junajted grupa' ima dozvolu za emitovanje, ali je ona registrovana u Luksemburgu", navodi on.

U SOKOJ-u su za "Novosti" rekli da je preporuka njihovog Upravnog odbora bila da se i oni obrate REM-u zbog ovog problema.

Ipak, nisu znali da objasne da li kompanija "Junajted grupa" krši neko pravo ili ne.

Prema njihovim rečima, prvo je potrebno da nadležni organ - REM, utvrdi činjenično stanje, pa da na osnovu toga oni vide kako mogu da postupe.

"Sada ne znamo kakve su činjenice i ne možemo ništa da primenimo. Tako da sada ne možemo da govorimo krše li zakon ili ne", navode u SOKOJ-u.

Profesor i TV reditelj Stanko Crnobrnja kaže za "Novosti" da svi sukobi na tržištu elektronskih komunikacija u Srbiji jesu direktna posledica, kako kaže, katastrofalnih medijskih zakona iz 2014. godine.

"Ironija je u tome što su se ti zakoni slavili kao harmonizovani sa evropskim zakonodavstvom, što je, naravno, potpuno netačno, jer u EU ne postoje harmonizovani zakoni u oblasti elektronskih medija. Ništa nije vredelo što smo još tad ukazivali da će doći upravo do ovakvih sukoba, u kojima su najveći gubitnici pripadnici publike, ali i opšti javni interes kao takav", navodi Crnobrnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od "Junajted grupe" ni jedan dinar za autorska prava: Zašto su povlašćeni TV kanali koji rade u Srbiji, a prijavljeni su u Luksemburgu?

Izvor: Večernje novosti, 23.Jan.2020

Strasti između kompanije "Junajted grupa" i brenda "Supernova" se ne stišavaju i otvoreni "rat" saopštenjima, zbog neuspešnih pregovora oko emitovanja kanala N1, Sport klubova, Nove S, samo se nastavlja REGULATORNO telo za elektronske medije trebalo bi javno da kaže zbog čega...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.