Izvor: Blic, 31.Jan.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je konzervativni Tramp toliko "zaljubljen" u ovog liberalnog političara i da li je ljubav UZVRAĆENA

U nedavno emitovanom prvom intervjuu američkog predsednika Donalda Trampa za strane medije, potvrđeno je da je jedan od retkih političara prema kojima Tramp ima naklonost, francuski predsednik Emanuel Makron.

U razgovoru sa engleskim voditeljom Pirsom Morganom Tramp je govorio o raznim temama, ali su mnogi primetili da ga novinar nije upitao za istragu o ruskim vezama.

On je sa simpatijama govorio o Makronu, često govoreći o njemu kao da su prisni prijatelji i nazivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ga imenom Emanuel, piše "Politiko".

- On je sjajan momak. Njegova žena je fantastična. Mnogo mi se sviđaju. Znate, mi smo večerali na vrhu Ajfelove kule i sve je bilo zatvoreno - rekao je Tramp.

Intervju je usledio nakon što je Tramp pozvao upravo Makrona u posetu i najavio da će za njega prirediti prvu državnu večeru.

Tramp je proveo godinu dana u kabinetu, a nije nijednom priredio večeru u Beloj kući za strane zvaničnike koji dolaze u posetu.

On je više puta ranije govorio da ima dobre odnose sa Makronom, iako se čini da nisu bili odmah prijateljski naklonjeni jedan drugom.

Kada su se upoznali, kamere su zabeležile njihovo veoma čvrsto i dugotrajno rukovanje koje kao da je imalo za cilj da pokaže ko je veći "alfa mužjak".

Makron je zajedno sa nekadašnjim guvernerom Kalifornije i poznatim glumcem Arnoldom Švarcenegerom ismejao Trampa, iskoristivši njegovu parolu "Učinimo Ameriku opet velikom" i parafraziravši je u "Učinimo planetu ponovo velikom".

Međutim, ubrzo nakon tog pomalo neugodnog početka, njihovo poznanstvo se izgleda pretvorilo u neočekivano prijateljstvo.

Makron je pozvao Trampa u goste za vreme obeležavanja Dana pada Bastilje. On sam je rekao kako treba da budu prijatelji i da veruje da može da utiče na njega da promeni svoj stav o istupanju SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma.

U međuvremenu se čini da je Makron zaista i uspeo u toj nameri.

- Vašington se možda može ubediti da ponovo pristupi Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, ukoliko se postigne bolji dogovor - izjavio je ranije u januaru Tramp.

Niko nije očekivao da će se Tramp sa svojim konzervativnim, antiimigrantskim stavovima "zaljubiti" u liberalnog francuskog tehnokratu.

- Makron je bio veoma otvoren oko toga koliko se ne slaže sa Trampom u nekim oblastima - on je čovek principa i izgleda da ga Tramp poštuje zbog činjenice da on praktično govori ono što misli i to direktno njemu u lice - rekao je za "Atlantik" Dejvid Lis, stručnjak za francusku politiku sa Univerziteta Varvik.

Da li i Makron ima isti odnos prema Trampu, to je već diskutabilno. On, iako je počastvovan pozivom na državnu večeru u Belu kuću, i dalje ne propušta priliku da se našali na Trampov račun.

U Davosu je govorio o klimatskim promenama, u koje Tramp ne veruje.

- Kad dođete ovde i vidite sav ovaj sneg, teško je da poverujete u globalno zagrevanje. Očigledno ovde niste pozvali nikog ko je skeptičan prema globalnom zagrevanju - rekao je on pred publikom koju su činili mnogi državnici, ali ne i Tramp.

Ne treba zaboraviti i na još jedan veliki kamen spoticanja u njihovom odnosu - Iran. Makron je, kao i većina evropskih političara upozorio Trampa da ne izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer bi to moglo od te zemlje da napravi novu Severnu Koreju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.