Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog carine staje prodaja polovnjaka

Odluka Vlade Srbije da se od Nove godine smanji carinska stopa na uvoz novih i polovnih automobila za sada je najviše pogodila uvoznike polovnih vozila. Prodaja uvezenih polovnjaka smanjena je u ovim firmama od 20 do 50 odsto, a uvoznici upozoravaju da će posle 1. januara polovni automobili biti jeftiniji za samo 100 do 600 evra. To i nije velika razlika, pogotovo ako se kupuje automobil niže i srednje klase.

Na cenu polovnih automobila utiče nekoliko faktora, pa će tako kupac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji automobil iz inostranstva platiti znatno više nego što je odredio prodavac u inostranstvu. Na primer, vozilo koje se u inostranstvu kupi za 3.500 evra u Srbiji će koštati za dve hiljade evra više i iznosiće 5.520 evra, jer se na osnovnu cenu uračunava carina od 20 odsto, porez od 18 odsto i marža prodavca koja je prosečno oko 500 evra.

Prema rečima Miodraga Cvijetićanina, vlasnika auto-placa „Žarkovo" u Beogradu, prodaja polovnih automobila je pala za gotovo 50 procenata. Razlog je, kako kaže, najava Vlade Srbije u septembru da će se smanjiti carinska stopa za uvoz automobila od 1. januara 2009. godine. Zbog toga potencijalni kupci smatraju da će uštedeti mnogo više novca kupovinom polovnog automobila kada stupi na snagu smanjenje carine.

– Prerano je država izašla sa najavom o smanjenju carine, nekih četiri meseca pre njene primene. Možda je s objavom odluke trebalo malo da se sačeka. Tako su mnogi kupci rešili da sačekaju i vide kolike će cene polovnih vozila tada biti. Međutim, neće to biti neka velika razlika – objašnjava Cvijetićanin, i dodaje da će ova odluka više odgovarati uvoznicima novih automobila jer će oni tada biti znatno jeftiniji.

Na auto-placu „Žarkovo" trenutno se najviše prodaju automobili vrednosti do 5.000 evra, dakle vozila marke „opel korsa" i „fijat punto". Željeni automobil odmah može da se registruje i vozi jer ih ima dosta na lageru.

Na auto-placu „Siti kar" kažu da prodaja polovnih automobila jeste pala, ali da je to gotovo neosetno. Najslabija prodaja na ovom prodajnom mestu je bila u septembru, kada je i objavljena odluka o smanjenju carinske stope na uvoz automobila.

– Budući kupci polovnih automobila uvideli su da će ovom merom polovna vozila biti jeftinija za samo nekoliko stotina evra, odnosno od 100 do 200 evra, pa neki i ne žele da čekaju jer ušteda i nije značajna. Ova odluka će više pogodovati kupcima novih automobila jer će oni biti znatno jeftiniji – objašnjavaju u „Siti karu".

Na ovom auto-placu, takođe, kad kupite automobil možete odmah da ga registrujete i vozite kući, a najviše se prodaju oni iz srednje klase po ceni od 7.000 do 10.000 evra.

I Vladimir Bugarski, direktor auto-placa „Beoafrika", smatra da država nije trebalo tako rano da izađe sa najavom da će od 1. januara 2009. godine pasti cena uvoznih novih i polovnih automobila, odnosno da će carinska stopa sa 20 pasti na 10 procenata. Prema njegovim rečima, prodaja polovnih automobila jeste opala, ali samo za nekih 20 odsto.

– Ukoliko se smanji carinska stopa za uvoz polovnih automobila, to će biti samo za 10 odsto, tako da kupci i neće mnogo uštedeti. Najviše se prodaju jeftiniji automobili čija je cena od četiri do šest hiljada evra, pa će tako s ovim smanjenjem carinske stope uvezeno vozilo biti jeftinije za 400 do 600 evra – objašnjava Bugarski, i dodaje da se u „Beoafrici" najviše traže i prodaju „Fijatova" vozila, čije se cene kreću od četiri do sedam hiljada evra.

I novi automobili jeftiniji

Kao posledica nagoveštaja smanjenja carinske stope za uvoz automobila, uvoznici novih automobila smanjili su cene vozila. Tako, na primer, ukoliko želite da kupite novu „tojotu ayago", platićete je 260 evra manje, odnosno ako je njena cena 9.150 evra, platićete je 8.890 evra. A u ovoj kompaniji najavljuju i uštedu do 3.000 evra za novo vozilo marke „tojota hiace".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.